Tiltott határátlépés

2020.09.23. 17:30

Rendőrség: a járványügyi készültség alatt csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe

A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe – figyelmeztetett a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a rendőrség honlapján egy keddi és egy szerdai eset kapcsán, amikor tiltott határátlépés szabálysértés miatt öt emberre szabtak ki helyszíni bírságot.

MTI

20200910 Határnyitás sajtótájékoztató, Pornóapáti, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az esetekről közölték: a rendőrök kedd este a Pornóapáti-Deutsch Schützen közúti határátkelőhely közelében igazoltattak négy szombathelyi lakost. A férfiak focizni mentek Ausztriába, majd a fizikai határzárat megkerülve gyalog jöttek vissza Magyarországra. Szerda délelőtt Vaskeresztes térségében igazoltattak egy osztrák állampolgárt, aki „a fizikai határzárat traktorral megkerülve” jött át Magyarországra. Tiltott határátlépés szabálysértés miatt a rendőrök valamennyi esetben helyszíni bírságot szabtak ki – tették hozzá.

Egyúttal arra hívták fel a figyelmet, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállításának időtartama alatt az országhatár (a schengeni belső határokon is) is kizárólag a megnyitott határátkelőhelyeken, nyitvatartási időben léphető át.

Szabálysértés esetén a helyszíni bírság összege ötezertől ötvenezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet. Amennyiben szabálysértési eljárás indul, a pénzbírság legmagasabb összege százötvenezer forint lehet – ismertették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában