Szén-monoxid

2022.11.07. 12:08

Még idejében érkezett a segítség egy nagysimonyi családi házba, nagyobb baj is történhetett volna

Nagyobb baj is történhetett volna a nagysimonyi családi házban, ahol a tűzoltók még idejében kimutatták a szén-monoxid koncentrációt a lakótér levegőjében.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Pincében lévő vegyes tüzelésű kazán füstelvezetésének hibája miatt dúsulhatott fel a szén-monoxid egy nagysimonyi, Táncsics Mihály utcai családi ház több helyiségében vasárnap este. A sárvári hivatásos tűzoltók az ingatlan több pontján is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A családból két ember rokonoknál helyezkedett el - írja hivatalos oldalán a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő szellőzés hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, illetve a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amelyek a fűtéshez a szoba levegőjét használják. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában