Bíróság

2022.11.17. 13:46

Nárai emberölés: bűnösnek mondták ki az asszonyt - Elsőfokon tizenkét év szabadságvesztésre ítélték fegyházban - fotók

Tizenkét év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte elsőfokon a Szombathelyi Törvényszék azt a nárai asszonyt, aki különös kegyetlenséggel követte el tettét védekezésre képtelen férjével szemben. Az ítélet nem jogerős.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Frissítve

16.00

A nárai emberölési ügyben csütörtök déután ítéletet hirdetett dr. Rácz József tanácsvezető bíró. A Szombathelyi Törvényszék a tényállást a Vas Megyei Főügyészség vádiratával megegyezően állapította meg: különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében bűnösnek mondta ki az asszonyt. Tizenkét év fegyházban letöltendő szabadságvesztés és nyolc év közügyektől való eltiltás várhat a nőre, akit feltételesen sem lehet szabadságra bocsátani. Az ítélethozatalnál enyhítő körülménynek számított a vádlott idős kora, büntetlen előélete és egészségi állapota. Míg súlyosbító körülményként értékelték például azt, hogy tettét idős hozzátartozója sérelmére követte el. 

A csütörtöki tárgyaláson elhangzott az is: a sértett és a vádlott 1983-ban kötött házasságot. A férfi agyvérzése után jobb oldalára lebénult, 2021 májusa óta pedig teljes ellátásra szorult: ápolását felesége vállalta magára, akinek erejét jócskán meghaladta férjének gondozása. A korábbi tanúvallomásokból az is kiderült: a nő sokszor hangosan szidalmazta házastársát. A csütörtöki tárgyaláson pszichológus-, pszichiáter- és orvosszakértőket is meghallgattak. A nő kóros elmeállapota mellett szóba került idült alkoholizmusa is, a végzetes éjszakán is közepesen ittas volt. 

Mint azt korábban megírtuk: 2021. július 14-én érkeztek mentők, rendőrök a nárai házhoz, ahol a 81 éves Laci bácsira vérbe fagyva találtak. A vád szerint harminckétszer érte ütés az ágyban fekvő, egészségi állapota miatt ellenállásra képtelen férfit. Brutális kegyetlenséggel bottal és felmosónyéllel bántalmazták, arcát szétverték: a traumás vérzéses sokk egy-két órával később a halálához vezetett.

M.L.-né a csütörtöki tárgyaláson is tagadta, hogy ő okozta volna férje sérüléseit, azt hangsúlyozta, hogy mindent megtett érte. Szerinte az idős ember többször elesett, kúszott-mászott a földön, ez, illetve a férfi saját magának okozta a sérüléseket. Az orvosszakértő véleménye ugyanakkor egyértelmű volt: megállapította az idegenkezűséget. Kijelentette azt is, hogy a helyszínen a mennyezetre és falra fröccsenő vérfoltok ugyancsak durva bántalmazásra utaltak. Egy DNS-vizsgálat is igazolta a vádlott bűnösségét. 

Az elsőfokú ítélet nem jogerős. Az ügyész azt tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. Mint ahogy azellen is fellebbeznek, hogy a törvényszék az asszony letartóztatását továbbra is fenntartotta. 

Tárgyalás délelőtt:

Bűnösnek mondta ki a Szombathelyi Törvényszék emberölés bűntettében a nárai asszonyt, aki különös kegyetlenséggel követte el tettét védekezésre képtelen férjével szemben. Elsőfokon tizenkét év szabadságvesztésre ítélték fegyházban, mellékbüntetésként a közügyektől is eltiltották. Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője fellebbezni fog.

A szakértők meghallgatása után befejeződött a bizonyítási eljárás és elhangoztak a perbeszédek a nárai emberölési ügyben. A Szombathelyi Törvényszéken délután ítéletet hirdetett dr. Rácz József tanácsvezető bíró. 

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében bűnösnek mondta ki az asszonyt. Enyhítő körülménynek számított a vádlott idős kora, bűntetlen előélete és egészségi állapota.

Délelőtt a tárgyaláson az orvosszakértő meghallgatása során egyenként ismertették a sérüléseket, amiket a 84 éves férfi fején - abból többet az arcán - és testének más részén találtak. A 76 éves M.L.-né az utolsó szó jogán is tagadta, hogy bántalmazta volna férjét, szerinte az többször elesett, kúszott-mászott a földön. Ez, illetve saját maga okozta sérüléseit. 

Forrás: Unger Tamás

Ennek ellentmondtak az eljárás során bemutatott bizonyítékok: az orvosszakértő megerősítette, a sérülések egy részénél egyértelműen megállapítható az idegenkezűség, azokat a férfi nem okozhatta saját magának, és azok esésből sem származhattak. Az orvosszakértő - miután az emberölés helyszínén igazságügyi szakértőként is járt -  kijelentette azt is, hogy a mennyezetre és a falra fröccsenő vérfoltok ugyancsak durva bántalmazásra utaltak. Megtudtuk azt is: 32-szer, mintegy fél -egy órán keresztül üthette bottal, felmosófával férjét a nő. A 84 éves férfi - aki korábban agyvérzést kapott, emiatt jobb oldalára lebénult - érdemben nem tudott védekezni a verésnél, a testét ért traumás vérzéses sokk halálához vezetett. Az orvosszakértő véleménye az volt, ha azonnal hívtak volna orvosi segítséget az idős embernek, akkor sem biztos, hogy túlélte volna a bántalmazást.

Előzmények:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában