Védőruhát, pénzbeli támogatást is kaptak

2022.12.27. 18:24

Pályázaton elnyert eszközöket adtak át a katasztrófavédelmi igazgatóságon - fotók

Átvették az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek azokat az eszközöket, amelyeket BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Magyar Tűzoltó Szövetség közös pályázatán nyertek.

Merklin Tímea

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok adta át Katona Dánielnek, a Velemi Önkéntes Tűzoltó egyesület titkárának

Fotó: © Unger Tamás

Az ünnepélyes átadásra a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kedden került sor.  Az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek képviselőit Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte.  

A tűzoltó találkozók, versenyek, szakmai rendezvények alkalmával rendszerint megfogalmazzuk azt, hogy mi Vas megye erőssége, amin a munkánk alapszik. Az első a hivatásos szervezetek professzionalizmusa, hivatástudata, második helyen ki kell emelni a megye önkéntes tűzoltóinak szerepvállalását és együttműködését, és fontos az eszközrendszerünk felmérése, fejlesztése, a lehetőségek kiaknázása – mondta beszédében a tűzoltó dandártábornok. – Nagy öröm számomra, hogy egyfajta folytonosságot követve Vas megye önkéntesei az idei évben sem tétlenkedtek és jószerivel érkeztek pályázati anyagok, és országosan is nagy számban részesülhettek támogatásban. Ez is segíti az önkormányzati, önkéntes tűzoltó és mentőszervezeti tagok munkáját.  

Az elnyert eszközöket és a pályázaton való eredményes részvételért járó emléklapot a Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, igazgató mellett Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes, Horváth Zoltán tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes és Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, megbízott tűzoltósági főfelügyelő és Poór Balázs tűzoltó ezredes, polgári védelmi főfelügyelő adták át a nyerteseknek.  

Az összegzésből kiderült: 2022. évben 73 önkéntes tűzoltó egyesület pályázott a megyében. Az elbírálás során azok az igények kerültek preferálásra, amelyek az adott egyesületi tevékenységi területének veszélyeztetettségét figyelembe véve fogalmazták meg a pályázati igényeket. Fontos szempont volt a reagálóképesség fejlesztése is. Az elnyert pályázati támogatás 59,4 millió forint volt, ami az országos támogatás 13,3 százaléka. A pályázatokon természetbeni támogatásnál nagy számban egyéni védőfelszereléseket, védőruházatot, védőcsizmát, védőkesztyűt és védősisakot vehettek át az egyesületek.  Emellett pedig több mint, 34 millió forint pénzbeli támogatást is elnyertek.   

Az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok részére kiírt pályázaton a répcelaki, celldömölki, csepregi, kőszegi és a vasvári önkormányzati tűzoltóparancsnokság összesen 18,7 forint támogatásban részesült, ami az országos pályázatok 8,3 százaléka. Természetbeni támogatásoknál egyéni védőfelszerelésekre adták be pályázatukat, egyéb felszereléseknél pedig egyéni igényeket terjesztettek elő. 

A 2022. évben nyolc mentőszervezet nyert el pályázatot 3,54 millió értékben. Közel 2,5 millió forint eszközök, gépjárművek üzemeltetésére, egymillió forintot pedig ruházatra nyertek.  

Dr. Bognár Balázs gratulált a szervezeteknek a pályázaton elnyert eszközökhöz, amelyeket a helyszínen nyomban át is vettek a szervezetek képviselői, akik a megye minden részéből érkeztek. Jöttek mentőcsoportok, és polgárőrséggel kombinált tűzoltó egyesületek, független önkéntesek és önkormányzati fenntartású tűzoltó egységek is Alsószölnöktől és Bejcgyertyánostól Vasszécsenyig illetve Velemig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában