Jogerős ítélet

2023.02.22. 14:37

Szombathelyi idősektől csalt ki pénzt és ékszereket, hosszú időre fegyházba kerül

vaol.hu

Forrás: MW/archív

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen nagyobb kárt okozó, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette, valamint lopás vétségének kísérelte miatt 3 év 8  hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4  év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, aki egy külföldről irányított bűnszervezet tagjaként csalt ki különböző összegeket és ékszereket időskorú sértettektől. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható - tájékoztat hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék. 

A bíróság kötelezte a vádlottat mintegy 5 és fél millió forint kártérítésként való megfizetésére.

A bűnszervezet külföldön tartózkodó – részben átadási letartóztatásban lévő – tagjai 2021 áprilisában telefonon felhívtak négy idős, szombathelyi sértettet, melynek során magukat a hívott személy lányának, fiának adták ki. Az idős embereknek azt állították, hogy gyerekeik balesetet okoztak, mellyel kapcsolatban nagyobb összegű kártérítést kell fizetniük. A hívó fél a telefont átadta a társának is, aki rendőrként vagy mentősként mutatkozott be, és megerősítette a történteket. 

Az elkövetők a kárrendezés céljából 3 millió és 4,5 millió forint közötti összegeket kértek az idős emberektől, akik összesen több mint 9 millió forint értékben adtak is át pénzt, illetve ékszereket a vádlottnak. 

A vádlott feladata „futárként” az volt, hogy a sértetteket felkeresse, a kicsalt pénzt és értékeket átvegye, majd azok nagyobb részét külföldre juttassa.

Az ítélet jogerős.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában