Gyakorlat

2023.04.04. 15:41

Két kerékkel a szlalompályán - Mi is ott voltunk a rendőrség vezetéstechnikai tréningjén - fotók, videó

Vezetéstechnikai tréninget szervezett motorosoknak a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden Szombathelyen. A közutakon közlekedő rengeteg motoros közül - talán a hideg idő miatt - ezúttal kevesen tették próbára tudásukat a forgalomterelő kúpok között, viszont akik mégis, sikeresen vették az akadályokat.

Óvári Gábor

Motoros tréninget tartott a rendőrség

Fotó: © Cseh Gábor

Évente 15-20 ezren szereznek jogosítványt motorkerékpárra Magyarországon, viszont csak egy kis részük jut el vezetéstechnikai tréningre, amely egyébként egyre népszerűbb hazánkban is, hiszen sokan szeretnék kipróbálni autós vagy motoros tudásukat ellenőrzött és biztonságos körülmények között. Ezek a gyakorlatok azért is különösen fontosak, mivel a jogosítvány megszerzése előtt a tanfolyamon nincs idő összetett, reakcióidőt és a technika rutinos kezelését elősegítő gyakorlatok elvégzésére. A vezetéstechnikai tréning a kanyarodási és szlalom-feladatok végrehajtása mellett a vészfékezés helyes módjára, valamint a hirtelen feltűnő akadálykikerülésre is felkészíti a motorost. Ez utóbbi gyakorlat különösen hangsúlyos, hiszen az autósok néha nehezen látják meg az adott esetben nagyobb sebességgel érkező kétkerekűt. 

Seffer Lilla, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a tréning megszervezésével elejét szeretnék venni a közlekedési baleseteknek azáltal, hogy a motorosok felkészültebben induljanak útnak tavasszal. Az elmúlt évben a vármegye területén 28 olyan közlekedési baleset történt, amelyben motoros is érintett volt vétlen félként, vagy éppen az esemény okozójaként. Szerencsére halálos kimenetelű motoros baleset nem történt tavaly, viszont néhány hete Nádasd térségében egy kamion és egy motor ütközése következtében a motoros életét vesztette.

Kerényi János 44 éve motorozik, nála – ahogyan a legtöbb motorosnál – ez szerelem. A tréninget fontosnak tartja, mint mondta, a téli hónapok után az ember egyszerűen elveszti a rutinját. Teljesen mindegy, hogy mióta ül a kétkerekűn vagy hány százezer kilométert tett meg már az évtizedek alatt. A legtöbb motoros ezt a véleményt osztja, de azért sokan vannak olyanok, akik a kellő gyakorlat nélkül is magabiztosnak érzik magukat. Kerényi János hangsúlyozta, hogy a megfelelő felkészülés és gyakorlás nélkül sokkal nehezebben kerülhetők el az olyan balesetek, ahol életmentő lehet a reakcióidő, a jó helyzetfelismerés és a jármű helyes kezelése. Ő maga a környező országokat és a Balkánt már bejárta, mindig biztonságosan közlekedett, komolyabb balesete nem volt, csupán kisebb koccanások, amelyek azért óhatatlanul előfordulhatnak a közlekedőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában