Helyi kék hírek

2023.04.27. 17:00

Vasi diákok is elmondták tapasztalataikat a honvéd kadét programról

Vas vármegyéből eddig a Premontrei gimnázium és a Savaria Technikum csatlakozott.

Kisalföld/Barki Andrea

Forrás: Csapó Balázs

A hazafias és honvédelmi neveléssel, valamint a honvéd kadét programmal kapcsolatos regionális konferenciát rendezett szerdán a MH 7. Területvédelmi Ezred Győrújbaráton. A rendezvényen a Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém vármegyébe települt katonai szervezetek parancsnokai, az oktatási intézmények, szakképzési centrumok vezetői vettek részt.  

 

– A kadét program nem egy katonai kiképzés – szögezte le dr. Horváth Zoltán ezredes, a MH 7. Területvédelmi Ezred parancsnoka. – A fiatalokat honvédelmi ismeretekre oktatjuk. Megismerkednek a Magyar Honvédség katonai szervezeteivel és korosztályuknak megfelelő fizikai felkészítést is kapnak. Támogatjuk, mentoráljuk az iskolákat. Az a célunk, hogy a régióban növeljük a programban részt vevő iskolák számát. Azért is hívtuk meg a szakképzési centrumok kancellárjait, a tankerületek igazgatóit, hogy halljanak a honvéd kadét programról. A már csatlakozott intézmények is elmondták tapasztalataikat. A konferencián résztvevő kadétok is beszélnek arról, mit nyújt számukra a program – mondta el az ezredes, aki arról is beszámolt, hogy jelenleg a győri Bercsényi és a mezőörsi iskolában, valamint a szombathelyi Premontrei gimnáziumban működik a honvéd kadét program, és jövőre a Vas Megyei Szakképzési Centrum Savaria Technikumban is beindul a képzés. 

 – Egy nagy család tagja lehetek, olyan bajtársakkal vagyok együtt, akik segítenek bármiben – válaszolta Stark Krisztián, a győri Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum negyedik osztályos diákja arra a kérdésre, miért jó részt venni a kadét programban. – Azért választottam ezt a fakultációt az iskolában, mert katonai pályára készülök. Szerettem volna jobban belelátni a honvédség életébe, később a honvédségnél szeretnék elhelyezkedni. Ez az álmom. Édesapám és nagyapám is volt sorkatona, sokat meséltek az élményeikről. Voltam honvédelmi táborokban, nagy hatással voltak rám. A kadét programban többek között megismertük a honvédség felépítését, beleláttunk a kiképzési rendszerébe, túlélési gyakorlatokon vettünk részt, egészségügyi ismereteket tanultunk. Mivel elmúltam tizennyolc éves, már részt vehetek a honvédség tartalékos programjában. Az iskola befejezése után egyelőre ott fogok szolgálatot teljesíteni – részletezte a terveit Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában