Jubileum

2023.10.22. 07:00

150 éves a tűzoltóság Szombathelyen - Ezt ünnepelték a hétvégén - fotók

Szombat reggel a Sarlós Boldogasszony-székesegyház előtt sorakozó tűzoltó-autók jelezték: nem mindennapi esemény zajlik Szombathelyen. A Szombathelyi tűzoltóság megalakulása 150. évfordulója alkalmából tartott közösen ünnepséget a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

Az ünnepség a székesegyházban, dr. Székely János megyéspüspök celebrálásával, egy ünnepi szentmisével kezdődött. A szertartást megelőzően Lendvai Rezső nyugalmazott mentőtiszt nyújtott történeti áttekintést a tűzoltóság történelméből. A szentmisét követően az ünneplők menetben, Szombathely Város Fúvószenekara felvezetésével vonultak át az Agora Savaria Filmszínházba, az évforduló alkalmából megtartott ünnepi állománygyűlés helyszínére.

Az állománygyűlésen szombathelyi tűzoltók gyermekei szavalták el Tóth Árpád Láng és Éberling József A tűzoltók című verseit, majd Ihász Dominika az ELTE SEK hallgatója kápráztatta el varázslatos hangjával az egybegyűlteket.

Az ünneplőket Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője és dr. Nemény András, Szombathely polgármestere köszöntötte. Beszédeik közben a szombathelyi tűzoltóság elmúlt 150 évét bemutató fotók váltották egymást a mozivásznon.

A beszédeket követően az évforduló alkalmából a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság részére zászlószalagot adományozott a Vas Vármegyei Közgyűlés nevében dr. Kondora Bálint a közgyűlés alelnöke és a Vas Vármegyei Tűzoltó Szövetség nevében Bozzai Lajos, a szövetség alelnöke.

A szalagkötéseket követően dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója nevében a jubileumot megörökítő emléklapot

és ajándéktárgyat adott át Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok Bognár András tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka részére. Vármegyei Közgyűlési elismerő oklevelet adott át dr. Kondora Bálint. A Vas Vármegyei Tűzoltó Szövetség nevében Bozzai Lajos, a Felsőőri Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság részéről Philipp Rath tűzoltó parancsnok és Imre Ernst nyugalmazott parancsnok emléktárgyat adott át Bognár András részére.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere és Kovács Péter, Vép polgármestere pénzjutalmat és elismeréseket adott át munkája elismeréséül több Szombathelyen szolgálatot teljesítő tűzoltónak. Dr. Bognár Balázs ajándéktárgyat adományozott Horváth József nyugállományú tűzoltó alezredesnek, Göncz Szabolcs tűzoltó alezredesnek és Bognár András tűzoltó őrnagynak, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egykori és jelenlegi tűzoltó parancsnokainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában