Bűnmegelőzés

2023.10.27. 08:34

Hatalmas károkat okoznak az online csalók – a Vas megyei rendőrség lép az ügyben

Bűnmegelőzési információs ponttal települt ki a Vas vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a Savaria Plazába. Vagyonvédelem és kiberbiztonság – mit tehetünk a bajok megelőzésére?

Csabai Bernadett

Forrás: VN

Az utóbbi években drasztikusan megnőtt a kiberbűnözők száma. Az online csalók ellepték a email fiókjainkat, a közösségi média felületeit, de akár telefonon is felbukkanhatnak. A vasi rendőrség kiemelten foglalkozik a kérdéssel, a Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai csütörtökön a Savaria Plazában várták az érdeklődőket.

-A „Házhoz megyünk – fókuszban a biztonság” egy bűnmegelőzési program, most mindenszentek közeledtével tartották fontosnak, hogy felhívják a figyelmet az ilyenkor megsokasodó veszélyekre. Fontos például, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket az autóban sírlátogatás során, kivilágított parkolóban álljunk meg és a legfontosabb értékeinket ne vigyük magunkkal. - A vagyonvédelem van a középpontban, de az online csalások nagy száma miatt a kiberbiztonságot is kiemelten kezeljük - osztotta meg velünk Barabás Mónika, a Bűnmegelőzési Alosztály alosztályvezető-helyettese. 

-A kiberbiztonság kérdése pedig megkerülhetetlen, ha vagyonvédelemről beszélünk, mivel ez a leginkább aktuális bűnözési forma és nagy károk keletkeznek általa – hangsúlyozta Barabás Mónika.

Az MFOR adatai alapján szinte minden második magyar volt már kiberbűnözők célpontja, a közösségi média felhasználók 47 százaléka kapott veszélyes e-maileket kiberbűnözőktől az elmúlt évben.

Telefonhívás, SMS és e-mail formájában is találkozhatunk ilyen adathalász próbálkozással. A csalók felhívhatnak a bank nevében, hogy szokatlan tranzakciót érzékeltek és azonnal szükségük van a bankkártya adatokra, hogy ne vesszen el a pénzünk. Természetesen az érzelmekre játszanak, sürgető kommunikációt használnak, hogy ne legyen időnk átgondolni a helyzetet. Annyira hivatalosnak és valósnak tűnik az egész, hogy sokan sajnos belesétálnak a csapdába.

A szombathelyi Sellei Ferenc – akit az információs pontnál szólítottunk meg -érdeklődésünkre elmondta: szinte naponta találkozik online csalókkal. A közösségi média felületeit használja eladó tárgyainak meghirdetésére, általában itt találnak rá a kiberbűnözők. - Azonnal lecsapnak az emberre. Írnak az eladó holmi kapcsán, hogy szeretnék megvenni, és egy bizonyos csomagküldő szolgálaton keresztül ők elintéznek mindent, csak adjam meg a bankkártya adataimat. Általában külföldi nevű profiloktól érkezik a megkeresés, de e-mailben is találkoztam már ezzel. A legutóbbi próbálkozás során az állt a levélben, hogy egy hatalmas összeget örököltek és engem választottak ki, rám szeretnék hagyni. Itt is nyilván bankkártya adatokat akarnak megszerezni, ismerem ezeket a technikákat. Hiába tiltom le az e-mail címet, másnap kettő új van helyette - mondta Ferenc.

Ezek fényében a pénzügyi vagyonvédelemmel kapcsolatos edukációra nagy szükség van. Aki lemaradt a mai kitelepülésről, ne csüggedjen, ugyanis november 3-án szintén találkozhatunk a bűnmegelőző információs ponttal reggel 8 órától 11.30-ig ugyanígy a Savaria Plazában. Bizonyára megint lesz a témába vágó keresztrejtvény, totó – és a sikeres válaszadóknak ajándék is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában