A katasztrófavédelem tanácsai

2023.11.06. 20:45

Újra gyilkolt a szén-monoxid Szombathelyen - Egy fiatal nő életét vesztette, a fürdőszobában találtak rá a helyszínelők

Hétfőn reggel a Malom utcából tárcsázták a segélyhívót. A helyszínre a mentők, a tűzoltók, a rendőrök és a gázszolgáltató szakemberei érkeztek ki. Információink szerint a fürdőben egy harmincas évei elején járó hölgyet találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

Csabai Bernadett

A mentők, a tűzoltók, a rendőrök és a gázszolgáltató szakemberei érkeztek a helyszínre

Fotó: Horváth Balázs

A tűzoltók mérései alapján kiderült, hogy a lakás fürdőszobájában veszélyes mennyiségű szén-monoxid volt, valószínűleg emiatt vesztette életét az áldozat. Úgy tudjuk, hogy a fürdőben gázzal működő vízmelegítő volt, információink szerint a lakásban nem volt szén-monoxid-jelző. 

A tragédia kapcsán felkerestük a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet néhány alapvető szabályra, amelyre oda kell figyelnünk, mielőtt fűteni kezdünk. Erősen ajánlott megfogadni az instrukciókat, ugyanis a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések nagy része ezek betartásával megelőzhető. A fűtés során szén-monoxid akkor keletkezik, ha nem megfelelő a szellőzés. Ebben az esetben könnyen megtörténhet a baj.

 – Ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, mert szén-monoxid jöhet létre. Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani – nyilatkozta lapunknak Balogh Eszter tűzoltó főhadnagy, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, hogy nem győzik hangsúlyozni a szén-monoxid-érzékelő szükségességét, ugyanis ez az eszköz életeket menthet. A katasztrófavédelem javaslata szerint a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban helyezzük el a készüléket. Felhívják a figyelmet továbbá, hogy interneten bele lehet futni nem megbízható szén-monoxid-érzékelőt áruló oldalakba, ezért létrehoztak egy pozitív és egy negatív listát az elérhető készülékekről, melyet a katasztrófavédelem oldalán találunk meg. Érdemes ellenőrizni vásárlás előtt, hogy a beszerezni kívánt eszköz a pozitív listában van-e feltüntetve.

 Vas vármegyében az idei évben ezen a baleseten kívül 24 helyszínre riasztották a tűzoltókat szén-monoxid veszélye miatt, ezek többsége olyan volt, ahol a lakók rendelkeztek szén-monoxid-érzékelővel, így az idejében riasztott. A fűtőeszközök telepítését mindig bízzuk szakemberre, karbantartásnál kövessük a gyártói utasításokat. Az épített fűtőeszközök, például a kandallók, kályhák építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessük. Minden fűtőeszközt évente legalább egyszer ellenőriztetni kell, és kitisztíttatni. Ha új kéményt építenek, a régit javítják, vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak az után lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat, és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről – a nyilatkozat nélkül tilos és életveszélyes is bekapcsolni a fűtést. 

A műszaki vizsgálatot a kéményseprőktől tudjuk megrendelni, a szolgáltatásért fizetni kell. A kémények ellenőrzése és tisztítása ingyenes magánszemélyeknek, csak időpontot kell foglalnunk rá. Sokan csak a fűtési szezon kezdete előtt pár nappal kapnak észbe, pedig ezt az év bármely időszakában kérhetjük. „Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Azoknak, akik most szeretnék ellenőriztetni a kéményüket, előfordulhat, hogy várniuk kell, mert ilyenkor leterheltebbek a kéményseprők” – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában