Ítélet

2023.12.21. 11:00

Berúgott és elaludt a zalai vasutas, megbénult a fél Dunántúl vonatközlekedése

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a vasúti dolgozónak az ügyében, aki karácsonyi szolgálati ideje alatt úgy lerészegedett, hogy nem volt képes fogadni az érkező vonatokat.

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

Fotó: Baranyai Attila

A tette miatt vádlottá lett 50 éves nagykanizsai férfi 1994 óta állt a MÁV Zrt. alkalmazásában forgalmi szogálattevőként. Feladatai közé tartozott a vonatok forgalmának lebonyolítása, szabályozása, valamint a vasúti jelzőberendezések kezelése. Az inkriminált napon, 2022. december 25-én egyedüli alkalmazottként látott el szolgálatot a felsőrajki vasútállomáson. Miután 17 óra 15 perckor megkezdte munkáját, elfogyasztotta a magával hozott 1 liter vodkát, amelynek következtében fél nyolcra már szolgálatteljesítésre és cselekvésre képtelen állapotba került - írja a zaol.hu.

Emiatt a menetrend szerint 20.18-kor a szomszédos vasútállomásról elinduló, Szombathely-Pécs, valamint a Pécs-Szombathely között közlekedő személyvonatokat sem tudta fogadni, így azok az állomásokon kényszerültek várakozni. A férfit a vonaton és a közeli állomáson szolgálatban lévő kollégái megpróbálták telefonon elérni, de mivel nem jártak sikerrel, értesítették a rendőrséget. A kiérkező járőr negyed tíz körül az állomás forgalmi irodájában erősen ittas, szolgálati feladatai ellátására képtelen állapotban találta meg, majd ébresztette fel a férfit, aki a rendőri intézkedés közben is újra elaludt.  A vasutast állapota miatt leváltó forgalmista csak a tíz óra előtti percekben tudta elindítani a várakozó személyvonatokat. A forgalmista hibájából az egyik vonat 26 percet, míg a másik szerelvény 93 percet késett. 

Az Zalaegerszegi törvényszék közlése szerint a Zalaegerszegi Járásbíróság a férfit közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette miatt 375 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában