Az ítélet jogerős

2023.12.06. 13:25

Halálos baleset történt Viszákon - Ilyen büntetést kapott traktor vezetője

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

A Körmendi Járásbíróság előkészítő ülésen, halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 1 év – végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – fogházra és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit. Kötelezte továbbá 853.828 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2023. március 15-én 7 óra körül egy Belarusz MTZ 80 típusú lassú járműből és a hozzá kapcsolt – 2,2 méter szélességű, forgalmi rendszám nélküli – pótkocsiból álló járműszerelvénnyel a Kisrákos és Viszák között található – murvás, egyenetlen felületű – erdészeti magánúton úgy indult el Viszák irányába, hogy a pótkocsira 2-2,5 méter magasságig ágfa volt felrakva, és annak tetején ült a sértett. A vádlott – miközben a sértett a pótkocsin lévő rakományon utazott – a járműszerelvénnyel a – mintegy 15-20 méterre lévő – következő farakásig kívánt elhaladni, ahol – mint korábban is – a sértett a pótkocsira fát rakodó társai tevékenységét segítette volna a rakomány tetejéről. 
A vádlott azonban – röviddel elindulása után – a pótkocsi jobb oldali kerekével bele hajtott egy 0,12 méter mélységű, 1,5 méter hosszúságú gödörbe, aminek következtében a pótkocsi megbillent, a sértett a rakomány tetejéről a pótkocsi kereke alá esett, és az a sértett testén áthaladt. A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen elhalálozott. 

A baleset azért következett be, mert a vádlott mezőgazdasági vontató pótkocsiján úgy szállított személyt, hogy azon megfelelően rögzített és biztonságos ülőhely nem volt. A vádlott által vezetett járműszerelvény pótkocsija – a fékberendezés hiánya és a gumiabroncsok elöregedett állapota miatt – közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt, érvényes hatósági engedéllyel és hatósági jelzéssel nem rendelkezett, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezete sem volt.

Az ítélet jogerős - közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában