Vádemelés

2024.01.31. 08:10

Összesen 67 migránst segített a bűnszervezet: Vasvárnál buktak le - a szervező is rendőrkézre került

A Vas Vármegyei Főügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt emelt vádat azokkal a letartóztatásban lévő elkövetőkkel szemben, akik egy bűnszervezet szervezőjeként, illetve tagjaként 2022 októberétől – másfél hónapon keresztül –összesen 67 migránsnak nyújtottak segítséget a magyar-osztrák államhatár tiltott átlépéséhez.

Vaol.hu

Forrás: Police.hu

A vád szerint a kettő elkövető a letartóztatásuk előtt egy olyan bűnözői csoport működésében vett részt, amelynek célja rendszeres vagyoni haszonszerzés végett embercsempészések elkövetése volt. A csoport magyarországi szervezőjeként az egyik elkövető a külföldön tartózkodó felső kapcsolata utasításai alapján a megvádolt társát és további két személyt szervezett be sofőrnek, illetve előfutónak.

A megvádolt férfiak és társaik tisztában voltak azzal, hogy az illegális határátlépők magyar-osztrák államhatár közelébe történő rendszeres szállítását egy bűnszervezet szervezett, összehangolt és leplezett együttműködése tette lehetővé, amelynek keretében Magyarországon az egyik megvádolt elkövető, a bűnszervezet szervezője látta el őket utasításokkal, járműveket bocsátott rendelkezésükre, amiket a felső kapcsolata által az erre a célra adott összesen 17.000 €-ból vásárolt, illetve bérelt.

A bűnszervezet szervezőjeként megvádolt férfi előfutóként is részt vett a bűncselekmények elkövetésében, és megbízója telefonos utasításai szerint 2022 októberében 27, november elején 7, november végén 22, december elején 11 migránst vett fel az általa beszervezett szállító a különböző típusú kishaszongépjárművek rakterébe, hogy nekik segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez. Az utolsó három alkalommal a megvádolt másik elkövető szállítóként, illetve előfutóként nyújtott segítséget a migránsoknak.

Az áruszállításra kialakított gépjárművek rakterében nem volt kialakított ülőhely, biztonságiöv-rendszer, illetve azok szellőztetése, levegőcseréje, és az akár 20 órán keresztül történő szállítás során a higiéniai feltételek sem voltak megoldva. A balesetveszélyes körülmények, a zsúfoltság okozta korlátozott mozgási lehetőségek, az elemi higiéniai feltételek biztosításának hiánya a szállított személyeknek testi, lelki gyötrelmet okoztak.

 A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Törvényszék fog dönteni.

 A 2022. év októberében történt ellenőrzéskor készült rendőrségi fotók ITT érhetők el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában