Három sorozatbetörő őrizetben

2024.01.05. 13:56

Sorkifalud polgármesteri hivatalába is betört a most elfogott profi betörőbanda – fotók, videó

Összesen nyolc vármegyében követett el betöréses lopást az a három férfi, akiket január 4-én hajnalban kaptak el az M86-os gyorsforgalmi úton. Vasi települések is érintettek, az elkövetők minden esetben önkormányzati épületekbe törtek be. Jelenleg bűnügyi őrizetben vannak.

Csabai Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A Vas-vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján közölte: január 4-én a vasi kapitányság felkérése a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei az M86os gyorsforgalmi úton elfogtak 3 főt, akiket önkormányzati épületekbe történő betöréses lopással vádolnak. 

A vasi rendőrség már hónapokkal ezelőtt elrendelt nyomozást a vármegye területén polgármesteri hivatalokba, illetve önkormányzati épületekbe történt lopások ügyében. A nyomozás során megállapították, hogy az akkor még ismeretlen tettesek nemcsak Vas megyében, hanem összesen 8 vármegye területén követhettek el bűncselekményt hasonló épületekben. 

A nyomozást Tóth László r. őrnagy, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője irányította, aki a sajtótájékoztatón elmondta: országos koordináció keretében zajlott a nyomozás, mivel a Vas-vármegyei Rendőr-főkapitányság országos összefogást kezdeményezett az ORFK-nál, hogy a különböző helyszíneken elkövetett bűntényekről gyorsabban történjen az információáramlás a megyék között. 

Az elkövetők röviddel az elfogásuk előtt betörtek a sorkifaludi önkormányzathoz is: az ablakot feszítővassal feltörték, majd ugyanezt tették az egyik irodában található lemezszekrénnyel, amiből többnyire készpénzt vittek el. Az elfogás során a rendőrség ezt a pénzt hiánytalanul lefoglalta, a kár megtérült. Lefoglalták továbbá az elkövetéshez feltételezhetően használt gépjárművet és a feszítővasat is. Mindhárom gyanúsítottnál házkutatást tartottak, ahol több mint 1 millió forintot és egy lángvágó berendezést is találtak. 

Az elkövetők közül két fő 56 éves, egy fő pedig 54 éves, mindannyian budapesti lakosok és többszörösen büntetett előéletűek. A nyomozás során kiderült, hogy a három férfi megalapozottan vádolható további bűncselekmények elkövetésével is. Több tucatnyi település polgármesteri hivatalába törtek be, jellemzően ajtó, illetve ablak befeszítésével. Az épületekben a lemez és páncélszekrényeket feltörték és abból jellemzően készpénzt tulajdonították el – hangzott el a sajtótájékoztatón. Feszítéssel, rózsanyitással, lángvágóval dolgoztak, kifejezetten feltörésre képezték ki magukat. 

A nyomozás érdekeire való tekintettel nem oszthatnak meg minden információt, ami már tudható, hogy körülbelül 2023 tavaszától kezdődtek a betörések, azóta pedig 8 vármegye is érintett – köztük Vas megye is. Jellemzően éjszaka indultak olyan önkormányzati épületekbe, amelyek távol esnek a lakóövezetektől, így kizárhatják a lehetőségét a feltűnésnek. Eddig körülbelül 8 milliós kárral számolt a rendőrség. 

 

A Vas vármegyei nyomozók többrendbeli dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének és bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a betörőbanda tagjait, jelenleg bűnügyi őrizetben vannak, a rendőrség kezdeményezte letartóztatásukat az ügyészségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában