Tárgyalás

2024.01.16. 17:50

Tragédia a kalandparkban – A vádlottak továbbra is tagadják bűnösségüket - fotók

A mai napon folytatódott a tárgyalása annak a büntetőeljárásnak, melyet a Kőszegi Ügyészség kezdeményezett a gyöngyösfalui Kalandpark üzemeltetője és a nyitvatartáshoz szükséges megfelelőségi tanúsítványt kiállító cég ügyvezető igazgatója ellen. A vád: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége.

Csabai Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, 2020 októberében halálos kimenetelű baleset történt a Holdfény Liget Kalandparkban, egy iskolás fiúra rádőlt egy fa és sajnos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt, egy másik diák pedig maradandó sérüléseket szenvedett. Az ügy következtében a Kőszegi Ügyészség vádat emelt az üzemeltető Sz. P. és társa, Ny. J. ellen.

A tárgyaláson jelen volt az elsőrendű vádlott, a park üzemeltetője és védőügyvédje, a megfelelőségi tanúsítványt kiállító cég ügyvezetője és védőügyvédje, valamint a vád és a sértett képviselői. A tárgyalás elején a bírónő közölte: az előző tárgyalás óta igazságügyi orvosszakértő bevonását rendelte el, aki a határidő hosszabbítását kérte február elejéig.

Ezt követően Ny. J. beadta írásos vallomását, melyet a bírónő ismertetett: Ny. J. szerint a baleset napja előtt lehulló hatalmas esőzés felelős a talaj meggyengüléséért, ennek következtében dőlhetett ki a fa, ami a tragédiát okozta. Úgy véli, az üzemeltetőnek felül kellett volna vizsgálnia a szélsőséges időjárási körülmények miatt, hogy mennyire veszélyes kinyitni azon a napon. Hozzátette, az üzemeltetőnek jogszabályi kötelezettsége mindennap végigjárni a pályákat és nyitvatartási időben a személyzet tagjainak jelen kell lenniük a használat során. Ny. J. szerint a tragédia időpontjában az animátorok a büfében tartózkodnak, esélyük sem volt segítséget nyújtani.

Továbbá hozzátette, tudomása szerint 2019-ben a kidőlt fának levágták a lombkoronáját, ez a csonkítás pedig eredményezhette a fa gyökérzetének elhalását, melyről a tanúsítványt kiállító cég és ő sem kapott tájékoztatást. Az üzemeltető úgy reagált a vallomásra, hogy 2020-ban jártak nála Ny. J. cégétől, akik akkor már láthatták a megcsonkított fát, azzal kapcsolatban semmilyen észrevételt, megoldandó feladatot, kifogásolnivalót neki nem tettek és a működéshez szükséges engedélyt is ennek tudatában adták meg.

A Bíróság beidézte azt a faipari szakértőt, akit a tragédia napján hívtak ki a nyomozók. Tőle elhangzott: a fának nem volt koronája és gyökérzete sem, ami megtartotta volna, ezért következett be a baleset. Hozzátette, nehezen vizsgálható a föld alatti rész, de a lombkorona eltávolítása összefüggésben lehet a fa kidőlésével.

A Bíróság által beidézett munkavédelmi szakember szerint mindkét fél mulasztást követett el, mivel a kalandpark üzemeltetőjeként ha egy fával változás történik, újabb statikai felmérés és favizsgálat szükséges. A tanúsítványt kiállító cég pedig nem kérte be a favizsgálati jegyzőkönyvet, annak vizsgálatára külön szakembert nem kért és ennek megléte nélkül is úgy döntött, hogy a kalandpark megkaphatja az üzemeléshez szükséges tanúsítványt. A tanúsítvány kiállításához szükség lett volna a fák vizsgálatára, melyet csak faipari szakember végezhetett volna el.

A két vádlott továbbra is tagadja bűnösségét, így ítélet nem született, a tárgyalást márciusban folytatják további tanúk és szakértők meghallgatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában