Terror

2017.09.15. 20:37

Londonból jelentjük : megszólal egy vasi is a terrorcselekmény után

Terrorcselekmény történt pénteken a londoni metróban. Az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan. Megszólal egy kint élő vasi is.

Budai Dávid

Rendőrök és mentők a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal Parsons Green nevű állomásánál, London nyugati részében szeptember 15-én, miután az egyik metrókocsiban robbanás történt, és néhányan égési sérüléseket szenvedtek az arcukon Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Szemtanúk beszámolói szerint kisebb robbanás történt a reggeli csúcsforgalom idején a londoni metróban. A detonáció a kelet- nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal dél-nyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál következett be egy metrószerelvényen.

Összesen huszonkét embert kellett ellátni, többségük a hirtelen hőhatás okozta felszínes égési sérüléseket szenvedett, többen pedig akkor szereztek könnyebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, amikor a tömeg pánik-szerűen igyekezett elhagyni a kis területű állomást a szűk lépcsőkön. Úgy tudni, hogy egyikük állapota sem súlyos.

Rendőrök és mentők a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal Parsons Green nevű állomásánál, London nyugati részében szeptember 15-én, miután az egyik metrókocsiban robbanás történt, és néhányan égési sérüléseket szenvedtek az arcukon Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: magyar érintettről továbbra sem tudni, a nagykövetségre és a konzulátusra egy hívás sem érkezett bajba került magyartól vagy hozzátartozótól.A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban. A District metróvonalat a wimbledoni végállomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és el-ágazást is kiszolgáló Earl’s Court állomás között lezárták. Sikerült elérnünk egy Londonban élő vasit, aki a terrortámadás idején éppen a metrón utazott. – Fél kilenc körül érkeztem az Earl’s Court állomásra, onnan mentem volna tovább, de bemondták, distruption (zavar) van a wimbledoni vonalon, és emiatt a szerelvény nem jár, bővebb felvilágosítást nem adtak – mesélte Keszi Dávid, aki 11 éve él a brit fővárosban.Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka szerint házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. A 400 kilométeres, tizenkét fővonalból és számtalan elágazásból álló londoni metróhálózat többi vonalán pénteken zavartalan volt a forgalom. Theresa May brit miniszterelnök péntek dél-utánra összehívta a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestületét. A pénteki robbantás március vége óta az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában. Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat. Ugyancsak pénteken reggel katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában, az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nyomozást indított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában