Időutazás

2017.09.22. 21:00

Nosztalgia járat – Újra csilingelt a villamos a szombathelyi Fő téren

SZOMBATHELY Korhű jelmezekben válthattak jegyet az érdeklődők a nosztalgia-járatra, de a kalauz ezúttal nem büntette meg a bliccelőket.

Pungor Csaba

Időutazás helyszíne volt a Fő tér. A Vasi Múzeumbarát Egylet, a Szombathelyi Szépítő Egyesület, a Smidt Múzeumért Alapítvány és a Berzsenyi Dániel Könyvtár ünnepelte a szombathelyi villamosvasúti közlekedés elindulásának 120. évfordulóját. Rengetegen érkeztek. Időutazás helyszíne volt a Fő tér. A Vasi Múzeumbarát Egylet, a Szombathelyi Szépítő Egyesület, a Smidt Múzeumért Alapítvány és a Berzsenyi Dániel Könyvtár ünnepelte a szombathelyi villamosvasúti közlekedés elindulásának 120. évfordulóját. Rengetegen érkeztek. A villamosmegálló táblánál gyülekező csoport nem kis meglepetésére fél ötkor begördült a Fő térre a nosztalgiajárat. Ismerős csilingelés jelezte az érdeklődőknek, hogy ideje megváltani a menetjegyeket, ha nem szeretnének lemaradni. Kivételesen szemet hunyt a jegykezelő, ha valaki érvényes tikett nélkül próbált feljutni erre a járatra, de az egykori jegy másolatához bárki hozzájuthatott. A jelenetsor többek arcára mosolyt csalt, és nemcsak a gyerekek, hanem az idősebb generáció képviselői is próbáltak kikandikálni a mű-anyaglapból kialakított villamos ablakán. A kíváncsiskodók között ott volt Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, aki szintén jelmezbe bújt és polgármesterként köszöntötte a rendezvényre érkezőket. – A szombathelyi tömegközlekedés megindulásának évfordulóján jelképesen újraindítottuk a villamost – kiáltotta vidáman a városvezető szerepében Spiegler Tibor. – Örömteli, hogy ilyen sokan eljöttek azért, hogy felszálljanak a nosztalgiajáratra. Kijelenthetjük, hogy ez a flashmob elérte a célját, hiszen szép számmal érkeztek jelmezesek, és sokan megálltak, hogy felidézzék gyerekkorukat, fiatalságukat vagy épp a munkába járás pillanatát. A szervezők figyeltek az apró részletekre: lehetőség volt kézbe venni az 1897-es Vasvármegye egyik lapszámát, amely címoldalán közölte az örömhírt: „Szombathelyen megindult a villamosközlekedés”. Az ünnepi pillanatok után dr. Kalocsai Péter történész tartott előadást a 19–20. század szombathelyi tömegközlekedéséről, majd útjára indult a villamos. A péntek délutáni nosztalgiajáratra mindenki felszállhatott, és sokan éltek is a lehetőséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában