Átverők, csalók

2017.10.02. 14:08

Csalók a Vas megyei baba-mama csoportokban?- Vigyázzon, kinek adja ki adatait (Frissítve!)

A hétvégén a legjelentősebb közösségi oldal egy szombathelyi baba-mama csoportjában megkérdőjelezhető cég kérte az anyukák adatait ingyenes termékminta küldéséhez.

Gulyás Regina Olimpia

 

Többeknek gyanús lett a cég neve, az álprofilok, lopott (és pixeles) képek, a forgalmazott áruk és az ingyen kínált termék. Utóbbinál kétséges volt, hogy az egyik legnagyobb pelenkagyártó valóban szerződne-e olyan webáruházzal, aminek sem pontos adatai, sem igényes üzletpolitikai tevékenysége nincsen.

Nem létező pláza, irányítószám a fiktív cég webshopjában
Hivatalos promóciós videójuk sarkában egy ingyenes képszoftver vízjele látható. A klipben máshonnan letöltött videók és fotók láthatók.

Az eladó több város csoportjában hirdetett.

Több anyuka kérdés nélkül jelentkezett az ingyenes mintacsomagra, ám voltak, akik kétségbe vonták, hogy az valaha megérkezik majd hozzájuk.

A cég nevében író személy egyiküknek privát beszélgetésük során bevallotta, hogy a cég, mely nevében hirdet, nem valós.

 

Egy csoportbéli anyuka nyilatkozott nekünk az esettel kapcsolatban:

 

„ Először is egy nagy pelenka márka nyilván nem más fajtájú pelenkával fog képet illusztrálni, másrészt azért egy ügyintézőnek kell rendelkeznie egy alap helyesírási képességgel, ami ennek az illetőnek nem volt meg. Azért háborított fel, mert így is rengeteg szegény magyar család van, és kitudja mit szeretne csinálni ezzel a több száz lakcímmel.

Találkoztam már hasonlóval. Tavaly ajándékot gyűjtöttek egy ceglédi kisfiúnak, azt hiszem szülinapjára, mert halmozottan hátrányos helyzetű volt, és az édesapja nevelte. Küldtem ajándékot, aztán kiderült, hogy kamu.”

 

Érdemes tájékozódni adataink kiadása előtt! Árulkodó lehet, ha a cég nincs bejegyezve, fotóit, videóin más oldalak vízjele található!

A „cég” embere végül másnap ismét jelentkezett ingyenes mosáshoz való illatgyöngy-mintával, de ekkorra letiltotta azokat, akik megkérdőjelezték.

Jogászunk, Szilágyi Zsuzsanna ezt fűzte hozzá:

Soha ne adjon meg ismeretlennek személyes adatot, azaz olyan adatot, melyek összefüggésbe hozhatók a személyükkel. Ezek ugyanis általában adathalászattal foglalkozó cégek, vagy magánszemélyek, akik aztán az így összegyűjtött személyes adatokkal ( például név, lakcím, e-mail cím, mobil telefonszám, születési dátum) jó pénzért értékesítik, vagy ami még súlyosabb, e-mailekkel együtt küldött csatolmányok megnyitásával megfertőzhetik a technikai eszközeinket. Amennyiben online vásárlásnál mégis elkerülhetetlen, hogy megadjunk valamilyen személyes adatot, mindig győződjünk meg arról, hogy a szolgáltató valóban létezik-e, van-e a szolgáltató honlapján adatvédelmi nyilatkozat, nem áll-e hatósági eljárás alatt.

Ha már nem emlékszünk arra, hol és milyen adatunkat adtuk meg, keressünk rendszeresen adatokat magunkról a nevünk megadásával különböző keresőprogramok segítségével. Amennyiben kedvezőtlen adatot találunk, haladéktalanul kérjük a honlap üzemeltetőjétől az adtok törlését, ellenkező esetben forduljunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

A személyes adat érték, óvjuk biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában