továbbtanulás

2017.10.19. 19:24

Így választ a gyerek iskolát – Mutatjuk a középiskolai felvételi menetrendet

SZOMBATHELY Tudatosan választanak iskolát a mai fiatalok, és ehhez az intézmény is minden segítséget megad. Fontos a társak véleménye.

Budai Dávid

Egy 13-14 éves gyereknek még egyáltalán nem kell tudnia felelni arra a kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, viszont arra a kérdésre, hogy hová mész továbbtanulni, már igen. A középiskoláknak október 20-áig kell közzétenniük honlapjukon a felvételi tájékoztatót, ami a 2018 szeptemberében induló osztályokat, a felvételi feltételeit és a pontszámítás szabályait is tartalmazza.

Fotós: Szendi Péter

Kíváncsiak voltunk, hogy a mai fiatalok mennyire döntenek tudatosan az iskolaválasztás kapcsán, és hogy döntésüket mi befolyásolja leginkább.

Beke Eszter, a Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola igazgatója elmondta: ők már korán elkezdik felkészíteni a diákokat az iskolaválasztásra. Eleinte figyelik, hogy a gyerekeknek mihez van érzékük, miben tehetségesek, mi érdekli őket. Aztán igyekeznek a gyerekeket abba az irányba terelni, így sikerélményben lesz részük. Később aztán a legkülönfélébb pályaorientációs programokon vesznek részt, ahol konkrét szakmákat ismerhetnek meg a gyakorlatban. Amikor elkezdik a nyolcadik osztályt, már az esetek túlnyomó részében határozott elképzeléssel rendelkeznek a kiválasztott iskolát illetően. Ez általában tükrözi a reális énképüket is, nem kergetnek illúziókat – teszi hozzá az igazgató.

Fotós: Szendi Péter

Hat nyolcadikos diák osztotta meg velünk, hogy mi alapján döntöttek a kiválasztott iskola mellett. Merthogy abban mindannyian hasonlítanak, hogy konkrét elképzelésük van, mint ahogyan mindannyian figyelembe vették társaik véleményét is, sőt: a konkrét iskola kiválasztásánál is fontos, hogy jó közösségbe kerüljenek és lehetőleg a barátok együtt maradjanak. Ők mindannyian Szombathelyre jelentkeznek, mert szempont a közelség is. Takács Krisztina a Nagy Lajosba készül, egyrészt az erős matek miatt, másrészt mert a testvére, sőt a szülei is oda jártak, és különben is csak jót hallott róla. Azt, hogy mi akar lenni később, még nem tudja. Egyelőre, mint mondta az iskolaválasztásra koncentrál. Poór Gergő hét éve kosarazik, ő a tesi miatt a Kanizsait szemelte ki. Ha végez, akkor abban bízik, hogy kosarazhat tovább, ha pedig lesérül, akkor irány a Testnevelési Egyetem. Így ő egy lépéssel már Kriszti előtt jár, hiszen tudja, hogy a sporttal akar majd foglalkozni.

Fotós: Szendi Péter

Szép Dóra és Szajkó Laura pedig már ennél is tovább mentek. Mindketten a Telekibe készülnek, kozmetikusok szeretnének lenni. Farkas Bálint a Kanizsaiban szeretne továbbtanulni, a kiváló idegen nyelvű képzés miatt, őt az angol érdekli leginkább, ráadásul édesanyja is oda járt. Pados Jázmin is a Nagy Lajost jelöli meg első helyen, ám ő a biológia miatt, egyszer talán majd orvos lesz, mondja, de persze még semmi sem biztos, tette hozzá. Magyartanáruk, Bozzay Zoltán elmondta: több iskola nyílt napjára, sőt gyárakba is ellátogatnak még a gyerekekkel, hogy a lehető legteljesebb képet kapják a képzésekről, intézményekről, szakmákról. Előfordul, hogy szülők vagy egykori diákok látogatnak el az iskolába és mesélnek a munkájukról. Ezen kívül folyamatosak a felkészítő foglalkozások is, hogy biztosan sikeres legyen a felvételi. A diákok nincsenek könnyű helyzetben. Fontos, hogy jól taktikázzanak, és jó sorrendben jelöljék meg a középiskolákat.

Fotós: Szendi Péter

Tanulmányi eredményük pedig már ötödik osztálytól számít, de a legfontosabb persze az, hogy most félévkor hogyan teljesítenek. A középiskolák háromféle pontszámítási módszert használhatnak: vagy kizárólag az általános iskolai jegyeket, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételin szerzett pontszámot, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli és a szóbeli felvételi pontszámát veszik figyelembe.

Fotós: Szendi Péter

Azt, hogy sikerült-e bejutni az áhított iskolába, csak tavasszal fogják megtudni. Addig azonban még sok dolguk lesz, és sok minden fog történni is, hogy pontosan mi, azt soroljuk:

KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI MENETREND

november 15.: közzéteszik a

központi írásbelit szervező iskolák listáját

december 8.: eddig a napig lehet jelentkezni a központi írásbelikre

január 20.: ezen a napon vannak a központi írásbeli felvételik

január 25.: a pótfelvételi időpontja

február 8.: kiderül, ki mennyi pontot szerzett a központi írásbelin

február 19.: a középiskolai felvételi jelentkezés határideje

március 14.: nyilvános a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzéke

április 27.: a középfokú iskolák eddig küldik el a felvételiről az értesítőt

 

Ezek is érdekelhetik