Szemtanúk

2017.10.02. 21:30

Katalóniából jelentjük – Megszólalnak a vasi szemtanúk

BARCELONA – A katalán nép a vasárnap rendezett népszavazáson jogot szerzett egy független állam létrehozására – jelentette ki Carles Puigdemont katalán elnök Barcelonában. Zavargások kísérték a voksolást, két Vas megyei szemtanú nyilatkozott.

Vas Népe

Barcelona, 2017. október 1. Spanyol rendõrök és az önálló Katalóniát támogató szavazók dulakodnak a barcelonai Ramon Llull iskola elõtt 2017. október 1-jén, a katalán függetlenségrõl tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás napján. Az iskola a katalán kormány által kijelölt szavazóhelyiségek egyike. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

A voksolás

– A reménynek és a szenvedésnek ezen a napján Katalónia polgárai megszerezték a jogot az önálló államiságra köztársaság formájában – hangoztatta Puigdemont televízióban közvetített beszédében. A katalánoknak joguk van arra, hogy szabad, békés és demokratikus államuk legyen – mondta.

– Kormányom az elkövetkező napokban megküldi a mai voksolás eredményét a katalán parlamentnek, amely népünk szuverenitásának letéteményese, hogy a referendumra vonatkozó törvénnyel összhangban cselekedjen – tette hozzá. A Puigdemont által idézett katalán jogszabály értelmében ha a többség az önrendelkezést támogatja a népszavazáson, akkor a katalán regionális törvényhozás egyoldalúan kikiáltja a függetlenséget.

Az erőszakba torkolló vasárnapi referendumon a katalán kormány legfrissebb adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolás lehetőségéért folytatott küzdelemben, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült. Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon – jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg nyolc százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába – ismertette. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik. Tegnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt.

Barcelona, 2017. október 1.
Spanyol rendõrök és az önálló Katalóniát támogató szavazók dulakodnak a barcelonai Ramon Llull iskola elõtt 2017. október 1-jén, a katalán függetlenségrõl tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás napján. Az iskola a katalán kormány által kijelölt szavazóhelyiségek egyike. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

 

Zavargások

Büki Péter, az egyik barcelonai étterem Vas megyei tulajdonosa több videót is közzétett a rendbontásokról vasárnap: rendőrök rohamáról. Az ismerőseik online érdeklődéseire azt írták: jól vannak, nem esett bajuk. Hétfőn, megkeresésünkre Péter azt mondta: „Minden rendben! A környék is teljesen nyugodt! Mintha nem is történt volna semmi, ilyen ez, az élet megy tovább!”

Szemtanú

Schütz Eszter hegedűművész több mint húsz éve él Katalóniában. Gironában a Zeneművészeti Konzervatóriumban tanít, az elmúlt napok eseményei pedig a várost is elérték.

– Megdöbbentő volt, ahogy a spanyol rendvédelmi szervek az emberekkel bántak – mondta. Hozzátette: sok katalán ismerőse már a népszavazás előtti napon letáborozott a szavazóköröknél, hogy a karhatalmi erők ne akadályozzák meg voksolási szándékukat. Mint mondta, a mostani állapotokat sokan Franco időszakához hasonlítják.

– Voltak, akik az elmúlt napokban féltek, bizonytalanná vált az helyzet, hiszen a rendőrök nem várt módon léptek fel – mondta Schütz Eszter. Ugyanakkor azt is hozzátette: a turisták továbbra is biztonságosan tudnak mozogni a környéken. Kiemelte, több mint két évtizede él a térségben, és ha tehette volna, ő is a független Katalónia mellett foglalt volna állást.

– Meg kell érteni, hogy más a nyelv, mások a kulturális gyökerek, más az identitás – foglalta össze a most kialakult helyzet fő okát a művésznő, aki továbbra is kíváncsian figyeli az eseményeket, és reméli, hogy elindul a párbeszéd a katalán és spanyol vezetők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában