íjászat és művészet

2017.10.12. 10:00

A kreatív körmendi férfi, aki mindent tud az íjakról

Irányzék nélküli – barebow – íjjal versenyez, a maga készítette eszközökkel, és a díszítést sem bízza másra. Sporttársait, példaképeit, honfoglaló őseinket és állatokat is ábrázolt már az íjak markolatán Molnár József.

Tóth Kata

 

Sokkal többet kellene tudni az íjászatról. Nagyon érdekes sport. És ha már egyszer hagyományőrző íjászatról és magyar íjról beszélünk, fontos, hogy ragaszkodjunk ahhoz, amit őseink használtak a honfoglalás korában, amit megénekeltek, és amire büszkék lehetünk, hangoztatja Molnár József. Ez a mottója, ennek megfelelően készülnek és kapnak díszítést a műhelyében szép kivitelezésű, egyénre szabott íjai, amelyekkel – nem utolsósorban – kiemelkedő sportteljesítményt lehet elérni.

Manapság virtuális játékokkal játszanak a tizenévesek, a körmendi Molnár József viszont szívesen rajzolt, a barátaival meg birkózott, csúzlizott és nyilazott gyerekkorában, az indiánfilmekből merítve ihletet. A többszörös világ- és Európa-bajnok aranyérmes íjásznál, íjkészítőnél kicsit tovább tartott a szenvedély, aztán alábbhagyott, hogy később újra utat törjön magának. Sok év eltelt rajz és a sport nélkül az iskolás kortól a Felsőcsatáron töltött katonaévekig – ott fényképekről portrékat rajzolt, és híre ment a kézügyességének. A festés, a fafaragás és -esztergálás hobbiként mindig jelen voltak az életében, egyszer csak az íjkészítés, a rajzolás és a díszítés összeértek.
Több mint 15 éve már, hogy magyar pusztai íjakat vettek ő és a fia: a hagyományőrző íjászatot űzték vele, akkoriban kezdett elterjedni Magyarországon. Öröm-íjászkodtak, de József azt hamar kinőtte: néhány év múlva magasabb szinten akart versenyezni, ahhoz klubot kellett váltania. Plaketteket mutat, azok kerültek az íjakba: IAA, WA, IFAA a három nemzetközi szervezet nevének rövidítése, amelyekben Európa-bajnoki címet ért el. Öt egyéni Európa-bajnoki aranyérem, két vb-aranyérem, megannyi ezüst és bronz birtokosa, azt mondja, az utóbbiakat már meg sem szokta említeni. És nemcsak versenyez, készíti és díszíti is az eszközöket. A műhelyben sorakozó íjak vastagabb középrészét, markolatát jellemzi először: különleges egzóta fafajokból (trópusi fák) készülnek. Darabokból állítja össze őket, azért különböző színűek – nem színezettek, hanem az egyes lemezek őrzik a fa eredeti színét. Faipari ragasztót használ, kézi munkával illeszti össze a darabokat. Persze gépekkel is dolgozik, de az íjakat kézzel alakítja. Használ juhart és gyertyánt is – az világos -, említi a fekete wengét és a vörösesbarna rózsafát. Megtudjuk, a trópusi fafajoknak a szállítás miatt (is) nagyon magas az áruk, a hazai fafajok sokszorosa. A legolcsóbb köbmétere 900 ezer forint, de előfordul 1,9 és akár 6 milliós köbméterár is. Az íjakról kiderül: szerelhetők, szétcsavarozhatók. Egyedi megoldás rögzítőként a kézi facsavar – készítőjük ragaszkodik a fához. A csatlakozási pontok fémből készültek, a karok kivehetők, így kisebb helyen lehet az íjakat szállítani.

Régebben longbow (hosszú íj), egy-két éve barebow (csupasz íj) kategóriában versenyez – a második egyszerű, irányzék nélküli íjat jelent, a kategóriában nagy szerepe van a szemmértéknek, vesszőheggyel céloznak. Az utóbbi íjra mutat példát, rajta a díszítést élő személyekről: a svéd Erik Jonsson világ- és Európa-bajnokról. Brady Ellisonról, aki az amerikaiak olimpikonja, valamint egy barebow-s profi olasz ellenfeléről. Hirtelen ötlet volt, hogy megörökíti őket: régebben állatképeket és stilizált képeket készített, valamint szoborábrázolásokat. Először egy longbowra készítette el a saját portréját, az volt az első próbálkozása.

Fémgravírozással készülnek az íjak. Festett alapra aprólékos munkával vonalacskákat karcol. A fémbe elektromos ironnal vagy kézzel karcol, a fába túlnyomórészt késsel. Ceruzával rajzolja a körvonalakat, utána jön a karcolás, majd a felületkezelés. A műhelyében lakkozás előtti állapotban van egy kakasfej – a kakas évében született, akinek készítette. Az íj másik oldalán stilizált kentaur látszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában