vásár

2017.10.29. 10:16

Több tízezer ember látogatott ki a Simon Júdás vásárra

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, idén is vásári forgataggá alakult át Sárvár belvárosa.

Pungor Csaba

Mindenki, aki kilátogatott a Simon Júdás napi vásárra, egy szelet történelmet is kapott. Kevesen tudják, hogy hatszáz éve Zsigmond király engedélyezte a városnak az őszi állat és terményvásárt. Az évszakhoz köthető szüretelés és aratási műveleteket követően itt cserélt gazdát a legtöbb áru a régióban. A 20. században a változó igények miatt a felhozatal is módosult, de a hagyományt megőrizte Sárvár városa.

Fotók: Nagy Jácint

- Néhány évtizeddel ezelőtt kérdésessé vált, hogy meg tudjuk rendezni a Simon Júdás napi vásárt – mondta Kondora István polgármester, aki korábban főszervezőként is tevékenykedett. – Szerencsére akadtak segítőink és nemcsak átvészeltük a nehéz időszakot, de folyamatosan fejlődünk.

Ez valóban így van, hiszen idén is több érdekességgel várták az érdeklődőket. Péntek este a fiatalok vették birtokba a Nádasdy-vár előtti területet, ahol az Irigy Hónaljmirigy és a Continental Showband szórakoztatta a bulizni vágyókat. Szombaton a Regös Együttes, a Kanona Band és a Party Bistro húzta a talp alá valót.

A Sárvári Önkormányzati Hivatal előtti parkolóban véradókat vártak.

- Az idei rendezvénynek van egy újdonsága is – tette hozzá Kondora István. – A kézműves vásár beköltözött a Posta térre, amelyet kicsit elszeparáltuk a zsúfolt tömegtől. Ugyanakkor rendkívül barátságos képet festett és igazán családias hangulat uralkodott a 70-75 sátor körül. Ráadásul erre a területre is szántunk egy rendezvényrészt, önálló műsorstruktúrával. Itt a helyi amatőröknek biztosítottunk fellépési lehetőséget.

A vásárban ezúttal is mindenhonnan érkeztek. A helyiek mellett érkeztek eladók a szomszédos Zala megyéből, Budapestről és Erdélyből is. Az áruk tekintetében pedig tényleg mindennel találkozhattunk: a kisbicskától kezdve, a játékokon át, egészen a ruhaneműkig.

Éhesen és szomjasan biztosan nem távozott senki Sárvárról, csak akkor, ha a zsebben nem maradt egyetlen fillér sem. A gasztronómia ezúttal is kiemelt helyet kapott. A szokásos lángos, kürtőskalács és hot-dog mellett, ízletes töpörtyűt, véres és májas hurkát, valamint velős kenyeret is lehetett vásárolni. Az alkoholtartalmú italokból sem volt hiány. A pálinkák és kézműves sörök mellett gondoltak a hölgyekre, hiszen gyümölcsborokkal és likőrökkel is koccinthattunk.

A látogatók számát tekintve kijelenthető, hogy ezúttal is rekord született, hiszen az égiek is partnerek voltak a vásár sikerében. A város polgármestere megközelítőleg 40-45 ezer főre becsülte az érdeklődők számát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában