tűzoltók

2017.10.09. 07:50

Felvonulással, kistűzoltó-avatással ünnepeltek a megyei lánglovagok

Harmadik alkalommal gyülekeztek a Fő téren Vas megye lánglovagjai. Több mint ötszáz hivatásos és önkéntes tűzoltó sorakozott fel a zászlók alatt. 

Pintér Viktória

Tűzoltóautó alakú pendrive, a Vas Népe aktuális száma, a forgalomban lévő forintok, Batthyány-emlékérem, egy 2591 tételből álló névjegyzék, fotók és a Szombathelyi7nap hetilap is belekerült abba az időkapszulába, amelyet ünnepélyes keretek között a Szentháromság szobor közelében helyeztek el. Ezek a tárgyak 2017-ből üzenik, hogy Vas megyében nagy számban vannak tűzoltók, akikre a baj óráiban mindig lehet számítani – ezzel az üzenettel nyitotta meg dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a III. Vas Megyei Tűz-oltó Találkozót. Az igazgató beszédében megköszönte a hivatásos és az önkéntes tűz-oltók rendkívüli helytállását. Külön méltatta az extrém hóhelyzetekben, a viharkároknál, szabadtéri tűzeseteknél tanúsított példaértékű és szakszerű fellépést.

 

Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője – látva a zászlóaljakba rendeződött csapatokat – egy régi katonai szokásra emlékeztetett. Azt mondta, hogy a harcban a zászlóvivő katona leoldotta a sarkantyúját, azt jelezve, hogy ő nem fog meghátrálni. Az országgyűlési képviselő ugyanezt az elhivatottságot, ezt az elszántságot, ezt az előremutató, fáradhatatlan iramot látja a Vas megyei tűzoltók munkájában. Az eseményre rengeteg család látogatott ki.

A gyerekek fürtökben lógtak a kinyílt tűzoltókocsikról, de rengetegen mentették a bajba jutott plüssállatokat a bucsui önkéntes tűzoltók „rutinpályáján”: folyóból rókát, fa tetejéről rénszarvast, mocsárból kiskutyákat. Majdnem száz mentőakció indult a kisállatok védelembe helyezésére. A hős apróságokat a hivatalos tűzoltóeskü után dr. Hende Csaba piros sisakok fejre tételével ütötte lánglovagokká. Persze a felnőtteknek és a nagyobbaknak is készültek bemutatóval az egyenruhások. Szemünk előtt vágták szét egy autó karosszériáját. Lépésről lépésre bontották ki, mintha csak egy ajándékról fejtenék le a csomagolópapírt. Egy másik helyszínen magában füstölgő sátor várta a bátrakat: aki belépett, vállalta, hogy nem tud a szemére hagyatkozni. Megtapasztalhattuk, hogy a tűzoltóknak milyen körülmények között kell végigvinniük egy-egy mentőakciót. Igazi szuperhősök, fokozott értelmet nyer ilyenkor a vakmerő kifejezésünk, mert ilyen füstben bizony még oxigénmaszkban sem látni semmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában