OBERWART

2017.11.06. 20:22

Hiába keresettek a magyar termékek, kevés a hazai kiállító az oberwarti vásáron

150 kiállító kínálta portékáját a hétvégén. Kilátogattunk a 11. Élvezet Burgenland vásárra, ahol alig találkoztunk magyarokkal.

Budai Dávid

Mága István rutinos kiállító, mint elmondta, a mangalica húsa nagyon keresett Fotók: Unger Tamás

 

 

Soha nem látott választékkal várták az ínyenceket a 11. Élvezet Burgenland vásáron a hétvégén. A kétnapos termék- és ízkavalkádra szombaton látogattunk ki, és már a parkolóban tisztán látszott, hogy nem egyedül gondoltuk jó hétvégi programnak azt, hogy végiglátogatjuk mind a 150 kiállítót, és megkóstolunk mindent, amit az osztrák föld termett. A vásár ugyanis leginkább erről szól: a helyi kistermelők bemutatkozásáról. Miután egy különleges zöld ketchupba belemártogattuk a kolbászkarikákat és a kecskesajtokat, jól leöblítettük az egészet százszázalékos almalével. És ezt még sokszor megismételtük, számos variációban. Volt, hogy a kolbászok helyett lekvárok akadtak a kezünkbe kenyérfalatkákon, máskor almalé helyett bort ittunk.

Amit nem lehetett kapni a burgenlandi vásáron, az valószínűleg nincs is. Magyar szót csak elvétve hallottunk
Mága István rutinos kiállító, mint elmondta, a mangalica húsa nagyon keresett Fotók: Unger Tamás

Természetesen az osztrák termelők között leginkább a magyar kiállítókat kerestük. Meg is találtuk őket. A főként hentesáruban utazó Mága István már rutinos kiállító. Mint elmondta, hatodszorra jött el és hozta el a valódi magyar különlegességnek számító mangalicából készült termékeit. Az eltelt hat év alatt a vásár évről évre egyre nagyobb lett – mesélte István, aki szerint ez annak is köszönhető, hogy a szervezők nagyon segítőkészek, így a kiállítók mindig örömmel jönnek. – Bár nem könnyű, de minden évben igyekszünk megújulni. Az idei különlegesség a nagyon ritka mangalicasonka és a paprikás töpörtyű. Az pedig, hogy megtérül újra és újra kilátogatni az oberwarti vásárra nem kérdés, hiszen nyolcvan százalékban visszajáró kuncsaftjaik vannak Mága Istvánéknak. Ami számunkra meglepő volt – miután magyar látogatókkal alig találkoztunk – hogy a vásárlóik fele magyar.

Ugyanez volt a tapasztalata a Sopronból érkezett Bakk Orsolyának is, aki különleges paprikakészítményeket kínált. – Igyekeztem úgy összeállítani a portékát, hogy az a magyar vásárlóknak is tartogasson újdonságot, ilyen például a chilis- vagy a medvehagymás tészta. Azok az osztrákok, akiknek vannak magyar kapcsolataik, ismerik a magyar paprikát, de szép számmal akadnak olyanok, akiknek ez újdonság, őket meg kell szólítani – fogalmazott az eladó. Megtudtuk, hogy Orsolya idén először vett részt a vásáron, és elmondta, vevőinek fele neki is magyar volt.

- A nyelvtudás hiánya lehet a legfőbb ok – mondta Orsolya, amikor arról kérdeztük, hogy miért ilyen kevés a magyar kiállító, a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő vásáron, amely mindössze negyven kilométerre van Szombathelytől. Idén ráadásul kettő az egyben élményben lehetett részük a kilátogatóknak, mivel az önmagában talán száraznak tűnő tűzoltóvásárt is éppen erre a napra hirdették meg. A szervezők gondoskodtak arról is, hogy egyik élmény se maradhasson ki, mivel a standokat úgy helyezték el, hogy a látogatóknak végig kellett menniük a tűzoltó-kiállításon ahhoz, hogy eljuthassanak az ízek paradicsomába. Ezt persze mi egy csöppet sem bántuk, főleg, mert így egyrészt kihúzhattuk a bakancslistáról a tűz-oltóautóban ülést, és mert megtapogathattunk mindent, ami elsőre inkább tűnt egy tudományos-fantasztikus film kellékének, mint tűzoltó-felszerelésnek. A Feuerwehrmesse 2017 kiállítás vasárnap délelőtt kelt életre. Akkor például közlekedési balesetet szimuláltak: egy klórtartályos kamion és egy személygépkocsi ütközött össze, valamint szemléltették a kigyulladt zsír vagy olaj tüzének helyes oltását. De bemutatták azt is, hogy mi a teendő akkor, ha felrobban egy aeroszolos palack, és hogy hogyan kell használni helyesen egy tűzoltókészüléket.

Miközben zajlott a vásár, a hatalmas termelői piac kellős közepén felállított színpadon élőben mutatták be a sztárszakácsok, hogyan kell főzni. Amíg bámultuk Georg Gossit, rettenetesen megéheztünk, ezért tettünk még egy kóstolókört, és elhatároztuk, hogy jövünk jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában