Munka – itthon

2017.11.13. 17:13

Helyben keresik a boldogulást

A munkaerő-piacon, különösen a nyugati régióban, gyökeres változás állt be az elmúlt években. A munkanélküliség 1-2 százalékra csökkent, van, ahol meg is szűnt.

Kozma Gábor

Telt ház volt a helyi foglalkoztatási fórumon. Fotó: Pogács Mónika

Ez ugyan mindenkinek jól jött, de az már nem, hogy tízezrek kerestek és találtak munkát külföldön. A szakképzett munkások egyre inkább hiányoznak. Egyes elemzők szerint már a közeljövőben lassíthatja a gazdasági fejlődést a krónikus munkaerőhiány. Ezzel a kérdéskörrel kezdte köszöntőjét Bebes István polgármester azon a fórumon, amelynek a Batthyány Örökségközpont adott helyet, és amely a foglalkoztatói oldalról szólt. A szónok utalt arra, hogy egy évvel ezelőtt indult a foglalkoztatási paktum megvalósítása, amely a vasvári, a körmendi és a szentgotthárdi járást érinti, Vasvár konzorciumi vezetésével. A hivatalosan Dél-Vas megyei Foglalkoztatási Paktum azokat a törekvéseket támogatja, amelyek új embereket hoznak a munkaerőpiacra, enyhítve a feszültségeket. És ebben nagy szerepe lehet a foglalkoztató civil szervezeteknek, a szociális és az inaktívakkal foglalkozó egyesületeknek.

Telt ház volt a helyi foglalkoztatási fórumon. Fotó: Pogács Mónika

A polgármester kifejtette: Körmenden régóta dolgoznak a képzett munkaerő felkutatásán. Hangsúlyozta, hogy nem csupán térségi, hanem a határokon átnyúló ügyről van szó. Mindamellett van tartalék a rendszerben, hiszen bevonhatók a programokba az alacsony iskolai végzettségűek, a gyedről, gyesről visszatérők, az 50 év felettiek, a megváltozott munkaképességűek, a roma nemzetiségűek, a közfoglalkoztatásban érintettek.

– A kedvezőtlen folyamat nem állt meg, sőt tovább csökkent a munkavállalók száma. Egyértelmű Ausztria elszívó hatása, így nehéz a térségi foglalkoztatási struktúra tervezése – fejtette ki a polgármester. – Már napi szintű gond a mesteremberek hiánya, és ez csak nehezebb lesz. És bár igaz, hogy a nagyobb vállalkozásoknak nagyobbak az esélyei a munkaerő lekötésére, azért a kicsik sem adják fel: az uniós alapú paktum éppen ezeket a törekvéseket támogatja – húzta alá. Szerinte a cél most az lehet, hogy helyben dolgozzunk és helyben boldoguljunk, erre kell koncentrálni. – Korábban természetes volt a térség gazdasági erősödése. Hogy mit hoz a jövő, az nagyban függ a foglalkoztatóktól. Hogy hol, miként és milyen ajánlattal találják meg a most hiányzó munkaerőt. Nyilvánvaló a versenyhelyzet. Ebben az is benne van, hogy jobb béreket, jobb szociális és szakmai munkakörülményeket, jóléti támogatást kell nyújtani. Olyan struktúrában, hogy azért érdemes legyen visszatérni a hazai munkaerőpiacra – fejtegette a városvezető, hozzátéve: Körmend mindig is élen járt a térségi együttműködésben és így tesz most is. – Ha jó az ötlet, ha életképes a közös elképzelés, akkor annak élére állunk, amint azt már többször is megtettük hasonló szituációkban. A lényeg, hogy mind a munkavállaló, mind a munkaadó jól járjon a kiélezett piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában