Csomagot hoztunk!

2017.11.17. 10:00

Indul a karácsonyi roham a postákon

Már októberben akadtak olyan napok, amelyek a decemberi csomagforgalmat idézték a postákon.

Pungor Csaba

Ha el akarjuk kerülni a hosszú sorokat, akkor ehhez hasonló automatánál is van lehetőségünk feladni a karácsonyi küldeményünket. Nagy Zsolt is ezt a szolgáltatást választotta. Fotó: Unger Tamás

Nemcsak a kirakatok dekorációi vagy a boltok polcain található mézeskalácsok emlékeztetnek a közelgő ünnepekre, hanem a postán is tapasztalhatjuk a nagy roham előszelét. A karácsonyi csomagok és üdvözlőlapok kézbesítése minden évben kihívás elé állítja a szolgáltatót, ahol néhány hete már megnövekedett a forgalom. Tavaly az ünnepek előtt fennakadásokat okozott a roham, amelyet a posta munkaerőhiánya is fokozott. Így idén változások lesznek.

Néhány hete közleményben jelezte a Posta, hogy létszámbővítéssel, a logisztikai kapacitás növelésével, valamint néhány csomagautomatánál rekeszbővítéssel készül az ünnepi rohamra. A bővítést a megemelkedett e-kereskedelem tette szükségessé.

Ha el akarjuk kerülni a hosszú sorokat, akkor ehhez hasonló automatánál is van lehetőségünk feladni a karácsonyi küldeményünket. Nagy Zsolt is ezt a szolgáltatást választotta. Fotó: Unger Tamás

Több helyen tévesen jelentek meg azok a hírek, miszerint a bevezetett csomagfeladási korlátozás a magánszemélyeket is érinti. Valójában a Magyar Posta november 15-étől csak a szerződéssel nem rendelkező üzleti partnereinél limitálta a feladási mennyiséget. Ez a rendelkezés csak a vállalkozások szűk részét érinti. Az egyetemes postai szolgáltatás ez alól kivételt képez, így aki a szeretteinek akar feladni küldeményt, az változatlan feltételekkel megteheti. Azonban nem árt sietni, hiszen ezekre a csomagokra két-három napos kézbesítési időt vállal a szolgáltató.

A rohamot jól tükrözi, hogy tavaly karácsony előtt naponta 90 ezernél is több csomagot kezelt a Magyar Posta. 2017 októberében akadt olyan nap, amikor 10 százalékkal, novemberben pedig 15 százalékkal haladta meg a küldemények száma a 2016. decemberit. Az emelkedés miatt a tavalyi 17 millió csomag kézbesítését követően idén ez a szám elérheti a 20 milliót is a szakemberek szerint.

Nagy Zsolt tapasztalta, hogy a postán hosszú sorok alakultak ki. Fotó: Unger Tamás

Ebbe a képbe tökéletesen illeszkedik, amit a szombathelyi postahivatalokban tapasztaltunk. Kígyózó sorokban várakoztak az emberek az ablakok előtt, többek kezében csomagok és üdvözlőlapok voltak. Hosszú percek után kerültek sorra az emberek, főleg azok, akik a csúcsidőszakban keresték fel a postákat. Talán a késő délutáni periódus számít a legrosszabbnak, amikor a munka végeztével egyszerre rohamozzák meg a sárga csekkekkel, a karácsonyi és az egyéb küldeményekkel a szolgáltatót.

Nagy Zsolt a hivatali munkaidőt követően kereste fel a város talán legforgalmasabb postáját. A fiatalember elmondása szerint ilyenkor jut több ideje elintézni a család ügyes-bajos dolgait. Ebbe belefér az akár tízperces várakozás is, hogy szeretteinek feladja a csomagot. Mivel gyakran vásárol online felületen a 34 éves családapa, előfordul, hogy hetente kénytelen átvenni a küldeményeket, azonban csak pozitív véleménye van a postáról.

- Még nem kellett nagyot csalódnom, mindig betartotta a megadott kézbesítési dátumot a szolgáltató, így a munkám végeztével pontosan tudom, mikor vehetem át a csomagot – mondta Nagy Zsolt. Hasonlóan vélekedik az általa feladott küldeményekről is. A címzettek visszajelzése alapján nem csúszik a kézbesítés, igaz, a legnagyobb dömping csak ezután kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában