Kígyókirály

2017.11.06. 13:32

Viziten a vasvári Kígyókirálynál

A Csónakázó-tó és a Szentkút bejárására szervezett várossétát a vasvári múzeum. Az érdeklődők a Kígyókirály szobránál adtak egymásnak randevút.

Pogács Mónika

– Méltatlanul elfeledett a szobor és a motívum. Pedig szimbolikus jelentése van: az egykor elsüllyedt vár és annak királya megtalálásra, felfedezésre vár. Akárcsak Vasvár, hiszen a város nagy lehetőségek előtt áll a jövőben – ezzel a gondolattal köszöntötte a résztvevőket dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató, a program szervezője.

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs (középen), a vasvári Helytörténeti Gyűjtemény múzeumigazgatója. Fotó: Pogács Mónika

 

A történész egy 1858-ból származó újságból olvasott fel szemelvényeket. Szorgalmasan „mívelt” területekről, mocsaras tájról írt az egykori zsurnaliszta, aki a Szentkút dombjáról szemlélte a vidéket. A Kígyókirály legendáját is említi a cikk, egy parasztasszony elmondására hivatkozva.

Laki László erdész. Fotó: Pogács Mónika

A legenda később Szántó Imre hegyhátszentpéteri naiv művészt is megihlette, aki a 80-as évek közepén energiát és pénzt nem kímélve, saját költségén, szoborban örökítette meg a kígyókirályt. Az alkotás ma is impozáns. A kígyóbőrt szimbolizáló mozaikokból hiányzik néhány, a szemekből és a koronából is eltűntek a kékes, színes, prizmaként is működő üvegkristályok, amelyekhez a legendáriumok szerint csehszlovák üveg hamutartókat használt a művész. Ezeket pótolni kell a szobron. Az alkotóról Benke Tibor, a művész jó ismerője beszélt, a Csónakázó-tó történetéről pedig Laki László erdész mondott érdekes részleteket. Például, hogy 17 halfaj van jelenleg a vízben, közülük a legnagyobb számban ponty. Azt is elmondta: a mocsári teknősök paradicsoma lett a hely. Nagyon sok példány él itt belőlük, bár ékszerteknős is keveredett közéjük, amit valószínűleg valaki „itt hagyhatott”, másként nem kerülhetett a tóba. A városséta a Szentkúti Kápolnánál zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában