A zenészvilág is fölbolydult

2017.11.17. 20:39

Varnus Xaver magára ismert, egyúttal megnevezte vádlóját: Mérei Tamást

A Hit rádióban elhangzott beszélgetés robbantotta ki azt a nyilatkozatháborút, amelynek két szereplője van: a szexuális zaklatással megvádolt Varnus Xaver és a vádakat megfogalmazó Mérei Tamás.

Vas Népe

Varnus Xaver többször játszott Szombathelyen. Ő másképp emlékszik. Fotó: VN-archív

A mostanában nyilvánosságra került zaklatási ügyek terepe a művészvilág, bár a probléma sokkal szélesebb kört érint, egyúttal sokkal mélyebb és bonyolultabb ennél. Mindenesetre a magyar színházi világot megrengető botrányok után most a zenei világ bolydult föl. A Hit rádióban hangzott el az a vallomás, amelyben egy magát megnevezni nem kívánó, eltorzított hangon megszólaló betelefonáló – ma „a negyvenes éveiben járó családapa” – szexuális zaklatással vádolt meg egy világhírű orgonaművészt.

Varnus Xaver többször játszott Szombathelyen. Ő másképp emlékszik. Fotó: VN-archív

Az eset ezek szerint még a rendszerváltás előtt, az Őrségben történt; a vádló akkor 15 éves volt. Bár nevek nem hangzottak el, Varnus Xaver magára ismert, és a Facebookon közzétett nyilatkozatában megnevezte vádlóját is: Mérei Tamás csellóművészt. Varnus Xaver a nyilatkozatban cáfolta a szexuális zaklatás vádját. Mint írta, a rendszerváltást megelőző években disszidensként élt Kanadában, csak 1989 végén jöhetett haza újra. Első magyarországi koncertjét 1990-ben adta, Mérei Tamással pedig 1992 nyarán ismerkedett meg: a „19 éves zeneakadémista” lemezfelvételre kérte föl őt; a Musica Pannonicával közös lemez el is készült. A Varnus-nyilatkozat hazugságokkal vádolja, gyávának nevezi Mérei Tamást, akivel emlékezete szerint az 1992-es lemezfelvétel után 2014-ben találkozott újra: Szombathelyen.

Mérei Tamás hangsúlyozta, hogy a zaklatás idején kiskorú volt. Fotó: Ohr Tibor

A Vaskarika.hu portálon 2014. január 15-én megjelent interjúban egyébként Varnus Xaver a következőket mondja: „Szombathelyhez és Vas megyéhez szép emlékek kötnek. 1989-ben a szentgotthárdi apátságban vettem fel az orgonatörténelem első CD-lemezét, amelynek karmestere Petró János volt. (...) Petró János fantasztikusan vezényelt, s a mostani zeneigazgató, Mérei Tamás édesanyja is játszott rajta. Így, ha jól számolom, 23 esztendős a barátságom Mérei Tamással, ki korosztályának egyik legkitűnőbb csellistája.” Varnus Xaver Facebook-nyilatkozatára Mérei Tamás – aki hangsúlyozta, hogy a zaklatás idején egészen biztosan kiskorú volt – ugyancsak nyilatkozatban reagált. Mint írta, „a zaklatás szempontjából viszont véleményem szerint teljesen mindegy, hogy valaki felnőtt vagy kiskorú, ha olyan szituációba kerül, amely számára kényelmetlen, szabadulni szeretne belőle, és nem tud a helyzettel mit kezden, az értelmezésem szerint zaklatás”. Mérei nyilatkozatát azzal zárta, hogy nem gyávaságból nem nevezte meg Varnus Xavert: „Célom az volt, hogy felhívjam a társadalom figyelmét az ilyen típusú zaklatásokra is.” (Az első nyilatkozatváltást újabbak követték, a vitázó felek álláspontja nem közeledett.)

Frissítve Mérei Tamás nyilatkozatával

Mindenekelőtt fontosnak tartom leszögezni, hogy már az interjúban is jeleztem, állításaimat hajlandó vagyok a bíróságon is bizonyítani. V.X. tudatosan játszik a dátumokkal, szavakon lovagol azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, már nem voltam kiskorú az ominózus éjszakán. Továbbra is határozottan állítom, hogy az engem ért inzultus idején kiskorú voltam, ugyanakkor kérdezem én, mennyivel lenne jobb a helyzet, ha felnőtt embert ért volna a zaklatás? V.X. célja a terelés és a hiteltelenítés. Jöjjenek a tények! A szombathelyi református templomban mutattak be minket egymásnak, jelen volt a Savaria Szimfonikus Zenekar karnagya, a református lelkész és a szüleim is. A közös koncert sem a turné része volt, V.X. őrségi templomokban orgonált, többek között Nagyrákoson, Őriszentpéteren és Szentgotthárd településeken. Ezek V.X. szólókoncertjei voltak, jómagam egy-két szám erejéig működtem közre két koncerten is. Az orgona melletti erkély volt a színpad, itt zenélt V.X. ahogy jómagam is, valamint egy másik ifjú művész pedig hegedűn működött közre. Ő egyébként velünk maradt az ominózus este elején és immáron megkaptam írásbeli nyilatkozatát, melyben vállalja, hogy a bíróság előtt is megerősíti V.X. szexuális tartalmú közeledését. Az éjszaka kritikus perceiben már csak ketten voltunk, az este elején azonban ez a szemtanú jelen volt, idézem a hozzám írásban is eljuttatott nyilatkozatát:

„Én, B.G. az alábbiakról nyilatkozom: A Hit Rádió 2017. november 6-án sugárzott Hit Live című műsorában megszólalt egy névtelenséget kérő férfi, aki arról beszélt, hogy egy világhírű orgonaművész őt is zaklatta. Az interjút meghallgatva felismertem a történet szereplőit, mivel az ominózus napokon jómagam is a helyszínen tartózkodtam és többször szem és fültanúja voltam Varnusz Xavér orgonaművész szexuális témájú értekezéseinek. Arra is emlékszem, hogy az áldozat az őt ért incidens másnapján beszámolt nekem arról, hogy mire próbálta rávenni a zaklatója. Állításaimat egy esetleges bírósági per során is vállalom.”

Megjegyezném továbbá, hogy az eset egy őriszentpéteri családiházban történt, mely egy orgonista lány családjáé volt.

A vizsgálat tényét ahogy az Index korrektül megfogalmazta, magam sem tagadtam, rendőrségi vizsgálat viszont nem indult ellenem.

V.X. utolsó kérdése tipikus példája a „homoszexuális kártya” kijátszásának. Természetesen nem gyűlölöm a melegeket és a biszexuálisokat, ám mint a társadalom tagjai, nekik is vállalniuk kell a felelősséget az olyan szörnyűségekért, mint amilyet V.X. elkövetetett. Megjegyezném továbbá, hogy az ügy kirobbanása óta folyamatosan keresnek telefonon és a közösségi portálon is jó szándékú polgárok. Az ő történetük alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy nem én vagyok az egyetlen áldozat.

V.X. az próbálja sugallni, hogy nem ért zaklatás. Akkor most jöjjenek az én kérdéseim!

- Miért aludtunk volna az Őrségben, ha nem azért, mert előtte együtt játszottunk?

- Kérte-e az éjszaka folyamán, hogy hadd elégítsen ki orálisan?

- Kérte-e az éjszaka folyamán, hogy hadd elégítsen ki kézzel?

- Kérte-e az éjszaka folyamán, hogy végezzünk közös önkielégítést?

- Elővette-e az éjszaka folyamán a nemiszervét?

- Létesített-e szexuális kapcsolatot azonos nemű férfival másnap egy erdőben, a szabad ég alatt?

Bizonyára a Tisztelt Olvasók is megértik, hogy a továbbiakban nem kívánok reagálni provokatív kérdésekre, hiszen bármennyire is erőlködik V.X., a tények tények maradnak. Szomorú, hogy meglátásom szerint nem is érti ,hogy mi a valódi probléma. Nyilván közel három évtized távlatáról nem emlékezhetek minden adatra pontos részletességgel, de ettől még megtörtént, ami megtörtént. Azzal, hogy a nyilvánosság elé álltam, az volt a célom, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában