Gumi és repülő

2017.12.28. 10:00

217 éve született Goodyear, a vulkanizált gumi feltalálója

1800-ban született Charles Goodyear, a vulkanizált gumi feltalálója. Soha nem volt gazdag vagy jómódú, 35 éves korában még börtönbe is került, mert volt 5 dollár tartozása.

VN

Tupoljev 144-es 1968-ban.

A gumi – mint alapanyag – régóta érdekelte: meggyőződése volt, hogy egyszer széles körben használni fogják. Sokat kísérletezett vele, a felesége többször is jelenetet rendezett a „haszontalan elfoglaltság” miatt, így Goodyear csak titokban próbálkozott tovább. Állítólag épp ennek köszönhette, hogy végül feltalálta a vulkanizált gumit: az asszony egyszer váratlanul ért haza, Goodyear pedig hirtelen csak a meleg kályhában tudta elrejteni a kénnel kezelt gumidarabot. Mikor órák múlva visszament érte, döbbenten látta, hogy tartós, de rugalmas lett a végeredmény. A vulkanizált gumit viszont hiába szabadalmaztatta, találmányát még életében ellopták tőle az óriásgyárak. Goodyear a kilátástalan perekben fizikailag is teljesen tönkrement, koldusszegényen halt meg 60 éves korában.

  • 101 éve, 1916-ban a legnagyobb magyar vasúti katasztrófában 71-en haltak meg. Ferenc József bécsi temetéséről a hazautazókat szállító gyorsvonat Herceghalomnál ütközött össze egy személyvonattal.
  • 49 éve, 1968-ban először lépte át utasszállító repülőgép a hangsebességet. Ez volt a szovjet Tupoljev-144-es.
  • Tupoljev 144-es 1968-ban.

  • 48 éve, 1969-ben mutatkozott be a Boeing 747-es jumbo jet. Első útján 191 embert – elsősorban riportereket és fotósokat – szállított Seattle-ből New York-ba.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában