vásárlás

2017.12.18. 11:30

Ezeket vásárolják a vasiak idén karácsonyi ajándéknak

A legtöbben jól állnak az ajándékbeszerzéssel. Idén (is) slágertermék a tévé, a mobiltelefon és a kávéfőző.

Tóth Kata

Tóth-Király Alexandra és Tóth Ádám kabátnézőbe mentek az egyik bevásárlóközpontba Fotó: Szendi Péter

Egy héttel karácsony előtt már nemcsak bámészkodtak az emberek a városszéli bevásárlóközpontban a karácsonyfaárusoknál és a Fő téri üzletekben, hanem vásároltak is, méghozzá eltökélten. Szombaton kora délután okostévét, -telefont, könyveket, játékokat, ruhaneműt és illatszert (a lista vég nélkül folytatható) rejtő dobozokkal, táskákkal megpakolva igyekezett az autójához, aki időben végzett. Estig és egész vasárnap sem ürültek ki az áruházi parkolók. Az ajándékötleteket vagy már korábban begyűjtötték és célirányosan léptek be az üzletekbe a vevők, vagy éppen ötletekért mentek – üres kézzel kevesen távoztak.

Tóth-Király Alexandra és Tóth Ádám kabátnézőbe mentek az egyik bevásárlóközpontba Fotó: Szendi Péter

Úgy tűnik, próbáljuk magunkat utolérni az ünnepi forgatagban. A „kinek nem vettem még ajándékot?” kérdés mindenkiben megfogalmazódott, akit csak megkérdeztünk. Túlzsúfolt üzletközpontokat, feszülten válogató, a fabeszerzés, sütés-főzés, rohanás okozta stressztől szorongó embereket viszont (még) nem találtunk.

Nyolcvan centiméteres képátlójú, 30 colos okostévével a kezében egyensúlyozott szombaton ebéd után a városszéli bevásárlóközpontban Hajas Attila. Feleségével, Hajasné Lukács Ritával Celldömölkről utaztak az elektronikai áruházba, hogy megvegyék a kiszemelt árut. Alaposan körbejárták a tv-kérdést: kislányuknak, a 11 éves Rékának szerettek volna újat a hagyományos dobozos készülék helyett. Remélik, hogy jól választottak, és nem okoz csalódást a családi ajándéknak is felfogható, 80 ezer forintos darab.

Okostévét vett ajándékba a celldömölki házaspár, Hajas Attila és Hajasné Lukács Rita
Fotós: Szendi Péter

Nem ők az egyetlenek, akiknek a karácsonyfája alá műszaki cikk kerül. Megtudtuk: csak televíziókból naponta negyvenet-ötvenet eladnak az áruházban az utóbbi hetekben.

A 108-123 centiméter közötti képátlójúak a legkelendőbbek, átlagosan 150-200 ezer forintot költ az, aki élethűbb színekben, nagyobb felbontásban, extra szolgáltatásokkal akarja élvezni a klasszikus ünnepi filmeket a varázsdobozban. A mobiltelefonos pult előtt rengeteg az érdeklődő, fogynak a robotgépek, a borotvák, a konzolok és a kapszulás kávéfőzők, megtudtuk, a DVD-k közül a legtöbben a Kincsem című filmet keresik.

A sógorának krimit, a nagyszülőknek történelmi tárgyú könyvet keresett a fertőszentmiklósi Horváth Judit. Úgy érzi, más és nagyobb a választék Szombathelyen, mint Sopronban – ott mintha hamarabb kifogynának a készletek. Az olvasnivalón kívül más ajándékot is szánnak a családtagoknak, személyenként 10 ezer forint értékben. Tizenhárom éves lányával, Rékával indult bevásárlókör-útra, lesz meglepetés is, de a ruhaajándékokat együtt választják ki.

A 13 éves Lakatos Réka a kedvenc ifjúsági könyvei között válogat Fotó: Szendi Péter

A belvárosban zárták a napot, az adventi vásárban. – Nincs akkora roham, mint régen. Sokkal korábban kezdték az emberek a könyvbeszerzést, egyenletesebb a kereslet. Már szeptember végén, október elején kipakoljuk a karácsonyi könyveket, a vevők ehhez igazodnak – tudtuk meg Pál Andreától, az egyik könyvesbolt-hálózat területi vezetőjétől. Az eladási statisztikák alapján főleg az ifjúsági és gyerekkönyvek és a kortárs magyar szerzők könnyebb, szórakoztató művei fogynak. Bár az ajándékozók leginkább biztosra mennek: utalványt vesznek, átlagosan 10 ezer forintért. A háziasszonyoknak leginkább szakácskést, a férfiaknak bicskákat kínál Belencsák István kereskedő. Ottjártunkkor Németh Zoltán a fejes, görbe, tradicionális magyar bicskák közül válogatott a pultjánál.

– Nagyon jól állunk, már minden megvan, apróságokkal kell már csak kiegészíteni a csomagokat, masnink, csomagolópapírunk például még nincs – Tóth-Király Alexandra nem szereti az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást. A párjának, Tóth Ádámnak kerestek szombaton kabátot a bevásárlóközpontban.

A Fő téren az adventi vásár, az új koripálya vonzotta a legtöbb embert a hétvégén, a boltok csendesek voltak. Kiss Ádámmal és Gyalog Nórával az egyik üzletben találkoztunk.

Elsőre nem tudtak választani, másodszorra sikerült: fekete bőrpénztárca lesz Kiss Ádám karácsonyi ajándéka. A párja, Gyalog Nóra kísérte el Ádámot
Fotós: Szendi Péter

 

Modern, fekete bőr pénztárcát választottak Ádámnak, Nóra korábban telefont kapott, azok kerülnek majd a fiatalok karácsonyfája alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában