2017.12.20. 10:30
Felidézzük, mi történt márciusban
A tavalyi győztes, Perenye főzhetett idén a kilátónál. Bolfán Ádám és Hollósi László kínálta a vendégeket az elkészült ételekkel Fotó: Unger Tamás
Vidáman temették a telet
Ez volt a farsangfarka, amikor mulatságokkal búcsúztak a hideg napoktól
KŐSZEG, FELSŐCSATÁR Téltemető hagyományokkal ért véget a vízkereszt óta tartó farsang, a bálok és lakmározások időszaka mindkét településen, írtuk március elsején.
A farsangfarka búcsúztatásának több mint 15 éves hagyománya van az alpokaljai településen. Húshagyókedden a város apraja-nagyja jelmezt ölt és egy kiadósat mókázik, a farsangi szezonban utoljára. Így volt ez idén is: tegnap délelőtt jelmezes gyerekek – óvodások, iskolások – gyülekeztek a Fő téren. Délután össznépi utcabál és bőgőtemetés, majd jelmezverseny tette emlékezetessé a napot a helyieknek és a turistáknak. Felsőcsatáron a több száz éves hagyománnyal, a rozmaringolással vetettek véget a farsangi mulatságoknak. Az ifjak négy napig tartó vigadalmának utolsó állomásán a falu eladósorban lévő lányait látogatták meg: tárt kapuk fogadták őket. btk, vdk
Skót ünnepet tartottak Szombathelyen
Robert Burns költő, dalszerző tiszteletére gyűltek össze
SZOMBATHELY Iain Lindsay, brit nagykövet is részt vett március 23-án a Robert Burns tiszteletére szervezett skót esten.
Meglehet, már kora délután elkezdődtek a programok, a szervezők igazi skót estnek keresztelték a tegnapi rendezvényt, amit Robert Burns, „a skótok Petőfije” születésének 258. évfordulója alkalmából tartottak. Az ELTE SEK Bölcsészettudományi Centrum Anglisztika Tanszéke hívta életre a hagyományosan minden évben megszervezett programot. Illusztris vendégek érkeztek – az esten köszöntötték Iain Lindsay brit nagykövetet, Magyar Zoltánt, a Magyar-Skót Társaság alapító elnökét, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány alapítóját, és fellépett Kéri György, az első magyar skótdudás. btk
Zeneszóra sült a hús Lukácsházán
A régi disznóvágások hangulatát idézték a böllérversenyen
LUKÁCSHÁZA Negyedik alkalommal izzottak be a kemencék: 15 csapat mutatta meg március 4-én a böllérversenyen, hogyan főznek ők.
Már korán reggel hangos volt a lukácsházi Csömötei-hegy. Fél héttől szorgos kezek dolgoztak azon, hogy mire a vendégek megérkeznek, legyen mivel kínálni őket. Kilenckor már feldarabolva várták a disznók a sorsukat: hurka, kolbász, sültek, töpörtyű és még rengeteg finomság készült belőlük. Tizenöt csapat vágott neki a nagy böllérversenynek, idén újként köszöntötték a kemenesmihályfaiakat, akik lelkesen vágtak neki a megmérettetésnek. De nemcsak jó ételekkel, hanem jobbnál jobb italokkal is szolgáltak a csapatok a gasztrokalandoroknak.
A saját készítésű bor és pálinka mindenhol része volt az alapkészletnek. vdk