JÁNOSHÁZA

2017.12.08. 17:34

Készülhet a jánosházi bölcsőde: az óvoda mögötti házban lesz

Nem építenek, átalakítanak – így lesz bölcsőde Jánosházán. A napokban írták alá az adásvételi szerződést a családi házról, ahol a legkisebb jánosháziak nevelkedhetnek majd 2018. szeptember 1-je után.

Bakos Ágnes

Ebből a házból alakítják majd ki a bölcsődét, mutatta meg Kiss András polgármester Fotó: Szendi Péter

 

Ebből a házból alakítják majd ki a bölcsődét, mutatta meg Kiss András polgármester Fotó: Szendi Péter

- Egy 160 négyzetméteres polgári házat vettünk meg, amelynek kertje szomszédos az óvoda kertjével – mutatta Kiss András polgármester a leendő bölcsőde helyszínét. Az szerencsés véletlen, hogy nem messze innen, csak néhány házzal arrébb működött régen bölcsőde a településen. Az óvoda és a leendő bölcsi közvetlen átjárása hasznos: például amikor az ebéd, az uzsonna szállítására van szükség, és az sem mellékes, hogy az egész terület, majdani közös udvar a lehető legbiztonságosabb megoldás.

Az óvoda túlzsúfolt lett volna, ha közvetlenül ott végeznek bővítést, magyarázta a polgármester. Elmondta azt is: ez volt a legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldás, hiszen mindenképpen lesz bölcsi Jánosházán.

Az önkormányzat önerőből vásárolta meg a négyszobás házat: 7 millió forintba került.

Szükség van az épület átalakítására, felújítására, bár az előző tulajdonosok költöttek már rá: a homlokzaton látszanak az új, műanyag ablakok, a keretekről nem szedték még le a szállító cég matricáit.

További energetikai felújításra még szükség lesz: a fűtést korszerűsítik, elvégeztetik a villanyszerelési munkákat, sorolta Kiss András. Úgy kalkulálnak, hogy az adásvételt is számolva bruttó 50 millió forintba kerül a jánosházi bölcsőde. Most úgy látszik, hogy ez lesz a legnagyobb saját beruházás 2018-ban. A 2018-as költségvetés saját erős fejlesztése lesz még az útburkolat-felújítás és a közvilágítás további fejlesztése. A polgármester azt is elmondta, hogy a bölcsőde kialakításában nem számíthat támogatásra, hiszen ahhoz, hogy kedvezményezett legyen, túl nagy az adóerő-képessége.

Kiss András emlékeztetett a kormányrendeletre, amely szerint 2018. szeptember 1-jétől kötelező a bölcsőde működtetése. Jánosházán szükség is van az intézményre, hiszen negyven háromévesnél fiatalabb kisgyermek él a városban. Jánosházán nem a „minimumra törekednek”, vagyis nem minibölcsőde lesz a most megvásárolt polgári házból, hanem egy kétcsoportos intézmény működik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában