VÉP

2017.12.23. 10:00

A múlt mérföldkövei köteleznek

Nagy felelősséget jelentenek, egyben irányt mutatnak a 800 éves múlt jelentős állomásai – eseménydús és eredményes volt az év, így értékel a polgármester.

Tóth Kata

dfgbdfgbdfg Foto: df

- Ha a város idei évéről beszélünk, akkor elsőként a múltról kell szólni, Vép évfordulóiról. Ötszáz éve annak, hogy az Erdődy családhoz kerültek a Vép környéki birtokok, és 800 éve, hogy Vép nevét először említették a vasvári káptalan birtokait felmérő okiratban.

Hihetetlen időtávba nyúlnak vissza ezek a történelmi dátumok, egyben iránymutatást adnak a terveink megalkotásához – mondja Kovács Péter polgármester, aki szerint a jelenben is annak szellemében kell alkotni, hogy a történelem számára fennmaradó dolgok értéket jelentsenek. Az Erdődy családot említi, akik rengeteget tettek a fejlődésért: innovatív szemléletük és az, hogy sok mindenben elöl jártak, követendő példa. Gróf Erdődy László nevét külön kiemeli, ő idén díszpolgári címet kapott a várostól.

A folytatásban arról beszél: január 1-jétől jelentős változások történtek egyes intézményeknél: az általános iskola fenntartója és működtetője is a tankerület lett, az önkormányzati hivatalban pedig kezdetben kicsit nehezen, de elindult a központi elektronikus pénzügyi rendszer, az ASP. Tartottak attól, hogy az iskola „elvesztése” negatívan érinti a közösség életét, de szerencsére a kapcsolat továbbra is naprakész és gyümölcsöző, ehhez a Szombathelyi Tankerület, Fodor István igazgató segítőkész hozzáállására is szükség volt, hangsúlyozza a polgármester.

2017-ben a hitel nélkül gazdálkodó önkormányzatoknak juttatott 112 milliós támogatásból újítottak fel 11 útszakaszt és négy járdát: ezzel a városban minden önkormányzati tulajdonban lévő utca szilárd burkolatot kapott. A temetőben urnafal épült, 22 urnahelyet alakítottak ki benne. Kisebb, de jelentős beruházás volt a polgármesteri hivatal belső felújítása. Kívül már korábban megszépült az épület, idén gyors tempóban, belül is új megjelenést kapott, méltót egy történelmi település központjához. Minden helyiséget új burkolattal láttak el, kicserélték a belső ajtókat, akadálymentes lett a ház, és a falak áthelyezésével akkora tárgyalót alakítottak ki benne, amelyben meg tudja tartani üléseit a képviselő-testület. A hivatallal szomszédos épületbe költözött a Gamesz.

Kovács Péter polgármester. Fotó: Szendi Péter

Jól működött, sok programot kínált a művelődési ház, és a civil szervezetekre is mindig számíthattak, ezt is kiemeli Vép első embere. Sikeres volt nagyrendezvényük, a Világ Közepe – Mácsikfesztivál, ott a gasztrovonalat szeretnénk még továbbgondolni. A fesztiválon és más alkalmakkor is találkoztak a vépiek testvérvárosunk, Tasnád képviselőivel, közös sportversenyeken is részt vettek. Több díjat nyert Vép országos versenyeken: néhány hete a Mobilitási Hét lezárásaként rendezett gálán a legjobb szervező önkormányzat kategóriában kapott oklevelet és egy elegáns biciklit a város.

Sok programnak adott otthont a sportpálya is: kiemelt megyei, országos események zajlottak Vépen. Kovács Péter hozzáfűzi: mindig ragyogó ellátást, jó körülményeket kaptak a szervezők, a résztvevők a versenyek lebonyolításához. A labdarúgópályát sok társadalmi munkával bővítették: automata öntözőberendezéssel, eredményjelző táblával és 150 fő részére lelátóval gazdagodott. A csapat a megyei I. osztályban a mezőny közepén helyezkedik el. A polgármester abban bízik, hogy a fiatal, lelkes gárda a tavaszi forduló alatt sokat fejlődik majd, és kiépíti helyét a tabella első harmadában.

- Jó kapcsolatot tartunk a városban működő vállalkozásokkal. Igyekszünk a helyi munkák elvégzésébe helyi cégeket bevonni. Reméljük, hogy az M86-os út közelsége hozzájárul majd ahhoz, hogy a közeljövőben újabb vállalkozások válasszák Vépet tevékenységükhöz. Átadás előtt áll a napelempark – egy vállalkozás hozta létre, de mindenképpen erősíti a városunk megújuló energiák iránti elkötelezettségét – mondja.

A két nyertes pályázattal a jövőbe mutató, mozgalmas, sikeres évként értékeli 2017-et a polgármester. A bölcsődei pályázat jelenleg várakozik, mert a kivitelezésre beérkezett ajánlat meghaladta a pályázaton elnyert támogatást és a város anyagi lehetőségeit. Megnyugtató lenne, ha sikerülne a célra póttámogatást bevonni, és megvalósulhatna a létesítmény.

A Zöld Város pályázat az engedélyezés és a tervezés stádiumában van, sikeres közbeszerzés után, 2018-ban kezdődhet a kivitelezés, és reményei szerint év végéig befejeződik – az lesz a jövő év legnagyobb projektje. Vép főtere végre megkapja azt a képét, amely méltó a 2009-ben elnyert városi ranghoz.

- Történelmi távlatokra nézünk vissza, és napi gondokkal küszködünk a vépi polgárok számára szebb jövő érdekében.

- ad számot a polgármester, aki a helybélieknek és a megye minden lakójának áldott karácsonyt és boldog újévet kíván a város jelmondatával:

Vép Veled!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában