Gondolkodjon előre: 18 nappal

2017.12.14. 14:00

A szabályok szerint a vevők a vásárlást követően két hétig elállhatnak az ügylettől

Már online is vehetünk autópálya-matricát, de ezt csak akkor érdemes megtenni, ha jó előre tudunk tervezni.

VN

 

Nem árt, ha ezentúl lát a jövőbe Illusztráció: Szendi Péter

Az egyik utolsó hely volt Ausztria november 10-éig Európában, ahol nem lehetett online vásárolni autópálya-matricát. Most már lehet, csakhogy nem sok értelme van a gyakorlatban. Online ugyanis csak úgy lehet megvenni a matricát, ha legalább 18 nappal később kezdődik az érvényességi idő – írja a G7.hu gazdasági hírmagazin. Ha tehát valaki ki akar ugrani holnap Bécsbe, az ne online vegye meg a matricát, de már akkor is bőven késésben van, ha karácsonykor akar Ausztriába látogatni. Az ASFINAG magyar nyelvű honlapján valóban ott a figyelmeztetés a 18 napos fogyasztóvédelmi határidőről. Az elsőre érthetetlen szabályozás oka az, hogy az Európai Unió fogyasztóvédelmi irányelve szerint a vásárlók a vásárlást követően 14 napig elállhatnak az ügylettől. Ez a szabályozás az online vásárolt termékekre és szolgáltatásokra is vonatkozik, és az autópálya-matrica sem kivétel. Tehát ha valaki egy tíznapos matricát venne, akkor később jogosan kérhetné vissza az árat a 11. napon, csakhogy ebben az esetben nem is fizet a szolgáltatásért, tehát ha mégis használta az utat, számíthat rá, hogy megbüntetik. Annak ellenére, hogy Magyarországon tízéves az e-matrica-rendszer és ugyanúgy az Európai Unió tagjai vagyunk, mint az osztrákok – következésképpen ugyanazok a fogyasztóvédelmi irányelvek vonatkoznak ránk – nem merült fel ez a probléma. Az osztrákok állítólag az Európai Unióhoz fordulnak, hogy kivételesen engedélyezzék nekik a fogyasztóvédelmi irányelv alóli mentességet. Közben kiderült: automatákat is fejlesztenek, ott azonban már nem online, hanem hagyományos vásárlásnak minősül a digitális matrica megvásárlása, sőt 2018 második felétől már a dohányboltokban is lehet majd digitális matricát venni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában