mobil kiállítás

2018.01.23. 12:00

Az atomenergiával ismerkedtek a diákok

Szentgotthárdra érkezett tegnap a Paks II. projektet bemutató interaktív tájékoztató kamion. A Széchenyi Általános Iskola parkolójában várta az érdeklődőket.

Tersztyánszky Krisztina

Langh Zalán éppen villamos áramot fejleszt. Fotó: Szendi Péter

 

Langh Zalán éppen villamos áramot fejleszt. Fotó: Szendi Péter

A mobil kiállítás 2009. óta járja az országot, hogy minél több emberrel ismertesse meg az atomenergia szerepét. Szentgotthárdon délelőtt a Vörösmarty Mihály Gimnázium fizikát tanuló évfolyamai 30 percenként váltották egymást a kiállításon. Ottjártunkkor éppen a 9. osztályosok népesítették be a kamiont. Először előadást hallgattak meg arról, hogy az ország villamosenergia-ellátásának egyharmadát az atomerőmű adja. Élmény volt számukra, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító kivetített honlapjáról leolvashatták, mennyi áramot fogyaszt éppen az ország. Az információs táblákon virtuális látogatást tehettek az épülő erőműben, felfedezhették a világ atomerőműveit, majd tesztelhették is szerzett ismereteiket. Sokan tekerték izgalommal az áramfejlesztő biciklit, amely előtt képernyő mutatta, mekkora fogyasztó működéséhez elegendő energiát sikerült fejleszteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában