Sajt is került a kolbászba

2018.01.24. 11:30

Versenyezve töltötték a kolbászt a rábapatyi Röfinapon

Huszonkét csapat tagjai mérkőztek meg egymással az V. Röfinap és regionális kolbásztöltő versenyen, amelyre a Csallóközből is érkeztek vendégek.

Cseszkó Tamás

Készül a kolbász: huszonkét csapat tekerte a húsdarálót Rábapatyon.

Baráti disznóvágásból nőtte ki magát a Röfinap.

- árulta el lapunknak Dugovits Balázs, Rábapaty polgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy akkortájt a falut is hívták sok hasonló rendezvényre, a házi disznóvágásokra pedig egyre többen érkeztek a környező falvakból.

Az ötödik Röfinap és kolbásztöltő verseny résztvevői Ágh Péter országgyűlési képviselővel. Fotók: Ohr Tibor

- Öt évvel ezelőtt aztán úgy döntött a település vezetése, hogy kiterjeszti a rendezvényt, közelebb hozva a régi falusi hagyományokat azokhoz is, akik már nem tartanak állatot. Idén ötödik alkalommal indult a rábapatyi reggel két disznó halálával, egyet az önkormányzat vásárolt, míg a másik jószágot egy szponzor ajánlotta fel. Már reggel serényen folyt a munka, elkezdték feldolgozni a két kocát, majd tíz órakor hivatalosan is megnyitották a kolbásztöltő versenyt, amelyen 22 csapat töltötte folyamatosan a kolbászokat.

Külön öröm számunkra, hogy a helyi szervezetek mellett a szomszédos településekről és megyén kívülről is érkeztek versenyzők, sőt, a Csallóközből is vendégül láthattuk ottani magyar barátainkat – mondta a polgármester.

Egészen 15 óráig zajlott a verseny. – Mindenki tett egy kis „csavart” a portékájába – hangzott el később az eredményhirdetésen, és valóban: a klasszikus darált kolbász mellett aprított húsos, sőt, sajttal ízesített készítmények is kerültek a zsűri asztalára. A szakértő gárda tagja volt Kovács Ferenc, a Vas Megyei Kögyűlés egykori elnöke, dr. Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya, Iliás Miklós konyhafőnök, Horváth János vállalkozó és Pohátz György étterem-tulajdonos.

Készül a kolbász: huszonkét csapat tekerte a húsdarálót Rábapatyon.

Az eredményhirdetésen részt vett Ágh Péter, Rábapaty országgyűlési képviselője is, aki megjegyezte: mivel ez már az ötödik kolbásztöltő verseny volt, a program kapcsán elmondható, hogy egyértelműen hagyományt teremtettek a szervezők, amiben nagy szerepe van a gasztronómiában jeleskedő rábapatyiaknak.

Ennek révén is tudhatjuk, Rábapaty a finom helyi ízek egyik Vas megyei lelőhelye – hangzott el.

A Röfinapot több kulturális program is kísérte, számos környékbeli művészeti csoport fellépett, többek között a Rábapatyi Népdalkör, a Jákfai Színjátszók, a Nicki Fergeteg Néptáncegyüttes, a Sárvári Herpenyő Zenekar és a Kisvesszős Néptáncszakkör. A program táncházzal és közös mulatozással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában