kutyagumi

2018.01.09. 15:24

A kutyagumi 5-10 ezer forint büntetéssel jár

A Savaria Múzeum szépen bekerített parkjának vaskapuira levelet raktak ki a környék lakói, arra kérik az ebek gazdáik, szedjék össze a kutyagumit, és vigyázzanak a pázsitra.

Merklin Tímea

Sok a kutyagumi a Savaria Múzeum parkjában, a környék lakói levelet tettek ki a kutyasétáltatók számára Fotó: Szendi Péter

A kiírás nem kutyaellenes, hangsúlyozottan jószándékú, úgy írták alá: „A belváros kutyás és nem kutyás lakói”, tehát csak arra kérik a gazdikat, hogy járjanak el körültekintően kutyasétáltatáskor, ne hagyják ott az esetleges „végterméket”. Azt írják, szeretnék sokáig élvezni ezt a gyönyörűen rendbehozott parkot, ami azonban csak akkor lehetséges, ha mindenki betartja az együttélés minimális szabályait.

Sok a kutyagumi a Savaria Múzeum parkjában, a környék lakói levelet tettek ki a kutyasétáltatók számára Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatóját, dr. Varsányi Pétert kérdeztük, milyen figyelemmel vannak a múzeumkert iránt.

– Szombathely belső területe öt járőr körzetre van osztva. A közterület-felügyelők a napi járőrözésük során folyamatosan ellenőrzik az adott körzeteket, így a Savaria Múzeum parkját is, legalább napi két, három alakalommal. Még nem volt példa arra, hogy a Savaria Múzeum parkjában tetten értek volna valakit köztisztasági szabálysértésen – tudtuk meg dr. Varsányi Pétertől.

– Ha meglátják az egyenruhát, mindenki jog- és szabálykövető magatartást tanúsít, nem szemetel, pórázt tesz az ebre, összeszedi a kutyagumit. Az egy másik kérdés, mi történik, ha a járőrök nincsenek ott. A köztisztasági szabálysértésért 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki tettenérés esetén. Ilyen szabálysértés például a cigarettacsikk, a papírzsebkendő, a sörös doboz, az üdítős flakon eldobása. A tettenérés azonban nagyon nehéz mert kicsi az esély, hogy valaki akkor szemetel, amikor jelen van a hatóság. Egy ott hagyott kutyagumiért reálisan 5-10 ezer forintot szabnak ki a felügyelők, amelyre már számtalan példa volt a város területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában