Kijáró

2018.01.11. 10:30

Mi lesz a családi pótlékkal?

Az osztrák kormány csökkentené a külföldieknek járó családi pótlék összegét. A döntés csaknem 40 ezer magyar gyermeket érintene negatívan.

Budai Dávid

Kevesebb támogatás járna a jövőben. Az osztrák kormány döntése csaknem 40 ezer magyar gyermeket érint Illusztráció: pxhere.com

Az osztrák kormány múlt pénteken arról döntött, hogy csökkenti az országban dolgozók, illetve legálisan ott tartózkodók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatásokat. A Leibnitz közelében levő Seggau-kastélyban rendezett kétnapos koalíciós találkozó a kormány ülésével ért véget. Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy a kormányprogramban szereplő több mint kétezer intézkedés közül hatnak a végrehajtásáról megszületett a hivatalos döntés. Ezek közé tartozik a külföldön élő gyermekek utáni juttatások csökkentése. Azon gyermekek után folyósított családtámogatásról van szó, akik olyan országokban élnek, ahol az ausztriainál alacsonyabbak a megélhetési költségek.

A kormány számításai szerint ez 114 millió euró megtakarítást jelent. Tavalyelőtt 132 ezer gyermek után összesen 273 millió eurónyi juttatás került ilyen módon külföldre, főként Magyarországra, Szlovákiába és Lengyelországba. Az Európai Bizottság pénteken megerősítette: meg fogja vizsgálni, hogy az intézkedés összhangban van-e az uniós alapelvekkel és szabályokkal. Brüsszel tavaly bírálta a hasonló intézkedés német tervét. Kurz korábban azt hangoztatta, hogy igazságosabb lesz a rendszer, ha a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat a jövőben a helyi megélhetési költségekhez igazítják.

A Kurier cikke szerint az új indexálással főleg a magyarok, a lengyelek, a románok és a szlovákok járnak rosszul – nálunk 39, a lengyeleknél 28, a szlovákoknál 24, a románoknál 20 euróra jön ki a családi pótlék havi összege. A döntés csaknem 40 ezer magyar gyermeket érint, az ő szüleiknek mind bejelentett állásuk van Ausztriában és ott is fizetik a járulékokat. Hazánkba évente mintegy 80 millió euró áramlott eddig, kérdés, hogy ez meddig marad így.

Kevesebb támogatás járna a jövőben. Az osztrák kormány döntése csaknem 40 ezer magyar gyermeket érint Illusztráció: pxhere.com

Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletvezetője abban bízik, hogy még egy ideig biztosan. Azt reméli, a most meghozott döntést visszavonják, az ugyanis több uniós jogszabályt sért, egyebek között az egyenlő elbánás elvét, hiszen a magyar munkavállaló ugyanazt a járulékot fizeti be, mint osztrák társa, éppen ezért a szabályok szerint nem kaphat kevesebb családi pótlékot sem. Horváth Csaba hangsúlyozta: a külföldieknek juttatott szociális kedvezmények megnyirbálása korábban is téma volt, de ezt eddig egyetlen kormánynak sem sikerült végigvinnie. Ami biztos: az új kormány ezen a téren változást akar, hiszen ez a populista gondolkodás mindkét párt programjának egyik meghatározó területe volt. Addig viszont még számos kérdésre kell megoldást találniuk. Nem tudni, mi az álláspontja az osztrák szakszervezetnek, a Munkáskamarának, az Európai Uniónak és a magyar államnak. Fontos lenne, ha ebben a kérdésben a magyar kormány is megszólalna: elmondaná véleményét, tiltakozna, hiszen a döntés sérti a magyar állampolgárok szociális biztonságát. Amíg nincs kihirdetve a törvény, addig nem lesz változás, de az valószínűsíthető, hogy a kérdés rövidesen a szövetségi parlament elé kerül. Horváth Csaba szerint ha valóban megrövidítik a külföldi munkavállalóknak járó családi pótlékot, az több negatív eseményt indíthat el. Az egyik ilyen például a lakcímvásárlás, amire korábban a munkanélküli segély kapcsán már sajnos volt példa. A másik a magyarok tömeges ki-, illetve hazaköltözése. Előbbi esetében komplett családok hagynák el az országot, mert ugyan kint drágább az élet, viszont minden kedvezmény már járna számukra. Utóbbi esetében pedig jelentős munkaerőhiány alakulna ki az osztrák oldalon, méghozzá olyan ágazatokban, ahol eddig ők nem sűrűn vállaltak munkát. Akármelyik forgatókönyv valósul meg – akár részben –, az komolyan kihathat az osztrák gazdaságra, főként a turizmusra.

A kormány tervezett döntése valóban generálhat komoly lépéseket a munkavállalók részéről, hiszen nem fillérekről van szó. Ausztria évente 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra és életkortól függően gyerekenként mindenkinek jár 114-165,1 euró (éppen most január 1-jétől emelkedett a családi pótlék összege 1,9 százalékkal). Vagyis három-négy gyermek esetén akár 440-580 euró (csaknem 180 ezer forint) foroghat kockán.

Családi pótlékra Ausztriából az a magyarországi lakóhellyel rendelkező személy jogosult, aki Ausztriában dolgozik és többet keres 405,98 eurónál. A családi pótlék alapvetően a gyermek 18 éves koráig jár, illetve afölött a 24. életév betöltéséig, amennyiben a gyermek nappali tagozaton tanul és teljesíti az oktatási intézmény által támasztott követelményeket. És ez még nem minden: a szülők a családi pótlék mellett gyermekenként havi 58,4 euró családi adókedvezményt is igénybe vehetnek. A tanév kezdetére való tekintettel pedig 2010 óta a 6 és 15 év közötti gyermekek után a szeptemberi családi pótlékot kipótolják még 100 euróval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában