árak

2018.01.02. 17:52

Nem emelkedtek az árak, több a kedvezmény az autópályákon

A 2017-ben vásárolt megyei és éves autópálya-matricákat 2018. január 31. éjfélig lehet használni.

Csizmadia Anna

Személyesen és a neten is van lehetőségünk e-matricát vásárolni Fotó: Szendi Péter

Hatodik éve változatlanok a sztrádahasználati díjak Magyarországon, és idén sem emeli az árakat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Így a Vas megyei éves e-matrica idén is ötezer forintba kerül, és függetlenül attól, mikor váltjuk meg, 2019. január 31-éig használhatjuk fel.

Január 1-jétől megváltoznak a matricák vásárlási és felhasználási feltételei. Azért, hogy a figyelmetlenségből adódó szabálytalanságok számát és a büntetések mértékét csökkentsék, az úthasználat megkezdésétől számított hatvan percben lehet még e-matricát vásárolni. Ez nagy könnyebbséget jelent azoknak, akik véletlenül díjköteles pályára hajtanak fel.

Átalakult a pótdíj-maximalizálás rendszere is. Az, aki egy adott időszakon belül kettőnél több bírságot halmoz fel, benyújthat egy kérvényt, hogy csak két pótdíjat kelljen befizetnie. Az eddigi tizenöt helyett azonban mostantól hetvenöt napig nyújthatják be a kérvényt, évente akár több alkalommal is. Kedvezően módosították az alappótdíj befizetésének határidejét is, így harminc helyett hatvan nap áll rendelkezésre. Sokakat azért büntettek meg, mert rossz matricát vásároltak. Az így keletkező pótdíjak összegét is csökkentették: 14 875 forint helyett csak 7500 forintot kell fizetniük azoknak, akik esetleg alacsonyabb kategóriájú matricát vásárolnak.

A nagycsaládosok terhein is könnyítenek. Azok a háromgyermekes családok, amelyek legalább nyolcszemélyes autóval utaznak, és kérvényüket előre bejelentik a közlekedési igazgatási hatóságnál, igénybe vehetik a részleges kedvezményt: a D2-es helyett az olcsóbb D1-es matricát használhatják. Ha elmulasztják a bejelentést, akkor a bírságról szóló értesítő kézhezvételétől számított harminc napon belül bejelenthetik a regisztrációs igényüket, és csak a szolgáltatási díjat kell kifizetniük.

A tévesen bediktált rendszámok javítására továbbra is legfeljebb három karakterig van lehetőség. Az elrontott karakterek számától függetlenül 1470 forint a javítás költsége. Újdonságként május 1-jétől a motorkerékpárokra 2500 forintos havi matricát lehet vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában