emlékezés

2018.01.25. 08:00

Tizenkilenc éve történt a tragikus buszbaleset

A deutschlandsbergi tragédia 19. évfordulójára emlékeztek szerdán a Jurisich Miklós Gimnázium udvarán felállított emlékhelynél.

Budai Dávid

A tragédiára emlékeztek az iskola udvarán. Fotó: Nagy Jácint

„Jézus azt mondta Mártának: Én vagyok a föltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meg is hal, élni fog. És mindaz, aki él, és hisz bennem, nem hal meg soha. Hiszed ezt Márta? Igen, uram – felelte -, hiszem, hogy te vagy a Krisztus, az Isten fia, aki a világba jön” – idézett Burbela Gergely, a Magyar Verbita Rendtartomány vezetője János evangéliumából a deutschlandsbergi tragédia 19. évfordulóján.

A tragédiára emlékeztek az iskola udvarán. Fotó: Nagy Jácint

A Jurisich Miklós Gimnázium udvarán felállított kegyhelynél mintegy három tucat emlékező gyűlt össze, hogy – ahogyan ilyenkor mindig – arra a tragikus téli napra emlékezzen.

- A mai napon itt találkoztunk, hogy együtt adjuk újra az Isten kezébe szeretteinket, imádjuk Istent, legyünk hálásak az életünkért. Isten szeret, a legnehezebb időben is – fogalmazott az atya. – Ilyenkor mindig olyan, mintha csak tegnap lett volna. Ezen a napon találkozunk, és beszélgetünk a gyerekekről, de a fájdalom soha nem múlik el – mondta csendesen egy emlékező, aki hozzátette: jövőre lesz a huszadik évforduló.

Több imát is elmondtak az évfordulón, minden évben emlékeznek. Fotó: Nagy Jácint

A magyar közlekedés történetének egyik legsúlyosabb buszkatasztrófája 1999. január 24-én, vasárnap történt Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg település mellett, amikor az első síeléssel töltött nap után a kőszegi és szombathelyi diákok kísérőikkel délután visszaindultak a sípályáról a szállásra. A tragédia egy meredek lejtőn, a hegyről a völgybe vezető kanyargós, alsórendű úton történt. A busz nem tudott lefékezni, és legurult egy domboldalon, majd nagyjából 15 métert zuhant, végül egy családi ház kertjében állt meg. A katasztrófát követő vizsgálat kiderítette, hogy a jármű fékrendszere hibásodott meg. A buszon 49-en utaztak, a tragédiában 18-an haltak meg, és többen szereztek maradandó sérüléseket.

„19 éve viseli városunk a saját gyászát egy szörnyű baleset óta. 19 éve annak, hogy az égiek egy pillanatra nem figyeltek, és feketébe öltözött közösségünk. 19 éve már, hogy mindannyiunkból elveszett valami, és emiatt Kőszeg városa már soha nem lesz a régi” – írta ki Facebook-oldalára az Összefogás Kőszegért Egyesület kedden.

Virágok és mécsesek az emlékhelynél. Fotó: Nagy Jácint

Szinte napra pontosan 18 évvel a deutschlandsbergi tragédia után, 2017. január 20-án egy többségében diákokat szállító autóbusz Franciaországból tartott hazafelé, amikor Verona és Velence között, az A4-es autópályán letért az útról, és fékezés nélkül a szalagkorlátnak hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. 56-an utaztak a buszon, közülük 17-en nem élték túl a balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában