350 éves jubileum

2018.01.15. 17:47

A városismereti sorozat szervezői évadnyitót tartottak Vasváron

Könyvbemutatóval, kóstolóval indult idén a Nézzük meg együtt programsorozat. Nemcsak a kötetek, hanem a gasztronómiai különlegességek is szorosan kötődtek a város történetéhez.

Pogács mónika

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs (középen) a domonkos rend újkori történetének anyagaiból válogatott a kötethez Fotó: Vincze Kornél

A szentgotthárdi csata és a vasvári béke című könyv az 1664-es események 350 éves jubileuma alkalmából készülhetett el Tóth Ferenc történész szerkesztésében, több konferencia

előadásait tartalmazva. A könyv kiadását Vasvár és Szentgotthárd is támogatta.

- Már az újranyomáson kell gondolkodnunk, olyan érdeklődés volt a könyv iránt – árulta el Tóth Ferenc a békeházi könyvismertetőn.

A Matróznaplók kiadását a Vasi k.u.k matrózok Hagyományőrző Csoportja jegyzi. Három egykori tengerész, köztük a civil szervezet vasvári elnöke, Hideg István dédnagyapjának, Harmat Lajosnak a naplójából válogattak szemelvényeket.

A 800 éves domonkos rend Magyarországon címet kapott kötet szintén szerkesztett mű. A rend újkori történetének anyagaiból válogatott dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész. A könyv a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és a Szent István Akadémia közös budapesti konferenciájának anyagát tartalmazza, amelyet a jeles jubileum tiszteletére rendeztek.

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs (középen) a domonkos rend újkori történetének anyagaiból válogatott a kötethez Fotó: Vincze Kornél

- Vasváron a domonkosok a múltjukkal vannak jelen. Szinte minden tanulmányban szerepel Vasvár – mutatott rá a kötet helyi vonatkozásaira dr. Zágorhidi Czigány Balázs. A domonkos rend hazai tartományfőnöke is jelen volt az eseményen. Kostecki András fontos adalékokat tett hozzá rendjük múltját, jelenét és jövőképét illetően a szerkesztő által mondottakhoz.

A szervezők gasztronómiai programelemet is kínáltak a domonkosokról szóló témához. A szerzetesek készítette mézbort és az úgynevezett dominikánert is megkóstolhatták a jelenlévők. Utóbbi olyan sütemény, amely minden ízében és színében a rendet jelképezi. A piskóta fekete-fehér, ahogy a rend viselete. Csillag van a tetején. A hagyomány szerint Domonkos csillaggal a homlokán született. A piskótarétegek között a narancslekvár sem véletlen: a rendalapító Domonkos kedvenc gyümölcse volt. A mézbor is különlegesnek számít a maga nemében. Receptje a domonkosok mellett a Hegyháthoz kötődik:

- Báró Ambrózy Béla receptje alapján készült, aki rokona volt gróf Ambrózy-Migazzi Istvánnak, a Jeli Arborétum alapítójának, de ő a délvidéken dolgozott. Híres borász volt – árulta el dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató a különlegességről, majd ezután mindenkit megkínáltak a borral, a süteménnyel, a rendezvény pedig kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában