Suri

2018.02.26. 15:40

Nem a hideg, a hó okozhat gólyagondot

A hó alól nehéz pockot, egeret fogni, ezért lehet bajban a vassurányi korai gólya, Suri. Persze, ha a helyiek segítenek, az jól jöhet.

Bakos Ágnes

Korán érkezett, hóban vadászhat Suri, a gólya Fotó: Szendi Péter

Nem válogatósak a gólyák, ez a szerencséjük, hiszen így sokféle táplálékot elfogadhatnak az embertől is, ha úgy alakul, hogy maguk nem jutnak hozzá. Így járt Suri, a vassurányi gólya. Már február 13-án hazaköltözött, a hónap végére azonban kiderült, hogy korainak bizonyult a tavasz hirdetése. Azt gondolhatnánk, hogy a kemény mínuszokban, a -15 °C közeli hőmérsékletben Suri fázik – de nem ez a legnagyobb baja. A vastag hótakaró sokkal nagyobb probléma. Ugyanis az befedi a szántóföldeket, réteket, így pedig nem talál magának táplálékot a fehér gólya. Megoldás lehet, ha naposcsibét, halat, vagy csirkehúst visznek vödörben a gólyának, persze csak akkor, ha elfogadja – mondta dr. Kóta András állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportja titkárhelyettese. Nem a menü minősége a döntő: az egyedektől függ, hogy elfogadják-e a vödrös táplálékot vagy sem. Lehet, hogy érdemes lenne a vassurányi mezőgazdasági területek szélét, az utak mentét letakarítani, hogy Suri lecsaphasson a táplálkozó pockokra és egerekre. Azt azért elmondta a szakember, hogy az áramütés, a rosszul szigetelt a villanyoszlopok nagyobb veszélyt jelentenek a gólyákra, mint az éhhalál. S emlékeztetett arra is, hogy nem természetes, ha rendszeresen áttelelnek Vas megyében a fehér gólyák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában