a körforgás helyreállítása

2018.03.25. 10:00

Életközelben ismerkedtek a Pinkával a felsőcsatári iskolások a víz világnapja alkalmából

A Pinka patak élővilágával ismerkedtek az általános iskola felső tagozatos tanulói csütörtökön, a víz világnapja alkalmával.

Csatári László

A felsőcsatári diákok tapasztalatszerzésért a Pinkához kirándultak

A 2018-as víz világnap szlogenje „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés – mind károsítják a növényzetet, a talajt, a folyókat, a tavakat. Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek? A megoldást a természet maga kínálja. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét – olvasható a világnap honlapján.

A felsőcsatári diákok tapasztalatszerzésért a Pinkához kirándultak

Személyesen

A felsőcsatári iskola felsős tanulói személyesen győződhettek meg arról, hogyan lehet helyreállítani a vizes élőhelyeket, hogy azok egyensúlyban tartsák a víz körforgását. Tapasztalatszerzés céljából a Pinkához kirándultak, ahol Katona Lászlóné, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa beszélt a patak élővilágáról, a „működőképes” természetről.

Elmondta, hogy a Pinka a keleti Alpokban ered, Felsőcsatárnál éri el Magyarországot, ahol déli irányba fordul és többször is átlépi az osztrák-magyar határt. Hét települést érint, majd Körmend fölött torkollik a Rába folyóba. Beszélt a hallépcső környezeti fontosságáról, megemlítve azt is, a Pinka kedvelt horgászhely, amelynek a vizében 26 halfajta él. Különösen jelentős a paduc, a domolykó, a pisztráng és a márna. Szólt arról is, hogyan lehet megóvni a patak élővilágát, s hogy ebben nemcsak a szakembereknek, hanem mindenkinek szerepe, felelőssége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában