március 15.

2018.03.15. 11:30

A hazáért apáink a harcot, mi a küzdést, fiaink a győzelmet vállalják – a Jurisics téren ünnepeltek a kőszegiek

170 éve március 15-én megfogalmazódott az öntudatos és felelősségteljes Magyarország programja – ez is elhangzott a városi megemlékezésen.

Tóth Kata

A Jurisics téren kezdődtek szerdán az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 170. évfordulója alkalmából szervezett programok. Wass Albert Emlékezés egy régi márciusra című versét Moldvai Dórától, a Bersek iskola diákjától hallhatták az egybegyűltek.

Kőszegen megadták a módját a megemlékezésnek. Fotó : Szendi Péter/ Vas Népe

„Apám harcot örökölt csupán, én tőle hitet a küzdéshez, s fiam győzelmet hagy maga után fiának.” A Székelyföldön született Bartis Ferenc költőt, a magyar megmaradás hirdetőjét idézte ünnepi beszédében Básthy Béla alpolgármester. Rögtön utána Petőfi  Nemzeti dalának sorait – A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk – az utóbbihoz kapcsolódva töltődik meg értelemmel és érzelemmel Bartis Ferenc Férfiak krónikája című költeményéből kölcsönzött mondata.

 

A szónok meggyőződéssel mondta: – 1848. március 15. nem csak egy dátum a magyarság történetében – azon a napon Pest-Budán összesűrűsödött és a Nemzeti Múzeum lépcsője körül megnyilatkozott a magyar önálló államiság elvesztése óta eltelt 300 év és annak minden beteljesületlen vágyakozása, hogy megszülessen belőle a független nemzeti összefogásból és önrendelkezésből kibontakozó, öntudatos és felelősségteljes Magyarország programja.

Értékeket megőrző, de újító nemzedéknek  kell lennünk

A hazáról úgy fogalmazott: olyan otthonunk, amelyet a szüleinktől és nagyszüleinktől öröklünk, amely mi magunk is vagyunk, és amit jobb állapotban kell továbbadnunk gyermekeinknek.

Hangsúlyozta: a legújabb kor kihívásainak megoldásához önértéküket megőrző, önmagukat népességükben és szellemiségükben megújítani képes nemzetek együttműködésére van szükség. Arra biztatott: ehhez az előttünk élt nagyszerű magyarok küzdelmeiből, lelkesedéséből és erkölcseiből merítsünk erőt.

Az ünnepségen katonadalokat énekelt az Árpád-házi Szent Margit iskola kórusa, közreműködött Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara.

 

Művészeti Szemle díjátadó gálája a vár lovagtermében

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház március 6–9. között rendezte meg a kőszegi és Kőszeg környéki általános és középiskolások tavaszi művészeti Ki mit tud? versenyét. 93 produkciót látott a zsűri a négy nap alatt ének, hangszeres zene, vers-próza és tánc kategóriában. A Művészeti Szemle díjátadó gáláját a vár lovagtermében tartották – ezzel folytatódtak a nemzeti ünnep előestéjén a programok. Három produkció kapott oklevelet, húsz bronz, 39 ezüst és 23 arany minősítés született, nyolc előadást kiemelt arany minősítéssel jutalmazott a szakmai zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában