Vasvár

2018.03.12. 14:00

Egyedülálló időseket, valamint nagycsaládosokat segít a karitatív szervezet

Csaknem negyvenen vannak: igazi közösség, a másokon való segíteni akarás köt össze őket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vasvári Csoportja a napokban tartotta közgyűlését.

Pogács Mónika

A csaknem negyven tagot számláló vasvári szervezet tagjai közgyűlésen egyeztették az idei feladatokat Fotó: Pogács Mónika

 

A csaknem negyven tagot számláló vasvári szervezet tagjai közgyűlésen egyeztették az idei feladatokat Fotó: Pogács Mónika

- Harminchatan vagyunk, de ehhez csatlakoznak további segítők. Mindenki önkéntesként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgozik – mondta a csoport vezetője, Unger Józsefné. Arról beszélt: rájuk a csendes, szinte észrevétlen munka jellemző. Nagycsaládosokat, egyedülálló időseket segítenek. Működik a Beszélgetek Veled-program. Ebben a tagok a nyugdíjasokat saját lakásaikban vagy az idősek otthonában látogatják meg, minőségi időt szánnak rájuk, beszélgetnek velük. A nagycsaládosokat és más rászorulókat lehetőségeik szerint adományokkal segítik.

Minden hónapban segítenek

Minden hónap utolsó hétfőjén, 13 órától osztanak ruhákból, cipőkből, alkalmanként tartós élelmiszerből, gyümölcsből a rászorulóknak. Nemrég úgy döntöttek: idén a hónap minden második péntekjén 16 órától is kinyitják az adományraktárat. – Aki idejön, annak szüksége van arra, amit elvisz. Szívesen adjuk feltételek nélkül, amink van – hangsúlyozta a vezető. Az, hogy legyen mit adni a rászorulóknak, nem kis energiabefektetést kíván a vezetőtől és a tagoktól. – Az adománygyűjtésünk az adventi időszakban sikeres, sok jószívű ember van, évről évre többet adnak. Vannak nagy adományozóink, helyi cégek, vállalkozók, akik nem csak az ünnepekben, hanem egész évben támogatnak bennünket, azaz rajtunk keresztül a rászorulókat. Az egyik legnagyobb segítőnk az önkormányzat – emelte ki Unger Józsefné. Hozzátette: rendszeresen pályáznak a vasvári civil alapra, sikerrel. Nagy segítség számukra az is, hogy a várostól raktárként megkapták a körház földszintjén azokat a helyiségeket, ahol védőnői, orvosi rendelések voltak korábban. Az évek során gyakran előfordult, hogy a máltai csoport a védőnői hálózatnak vagy az óvodának is juttatott adományt.

A város nekik, ők a városnak segítenek

Több városi kezdeményezés mögé is rendszeresen felsorakoznak: az adventi programsor szervezésében működnek közre és több civil szervezettel nyaranta segítik a dévai gyermekotthonból érkező fiatalok vasvári táboroztatását. Részt vesznek az Adni öröm akcióban minden karácsony előtt. Az ott összegyűjtött tartós élelmiszerből segítik egész évben a rászorulókat. – A máltaiság jegyében, felekezettől függetlenül vannak tagjaink, de várunk további csatlakozókat is, akikben szintén a segíteni akarás munkál – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában