fizetésképtelenség

2018.03.10. 09:56

Nem fogadta el az önkormányzat segítségét a Styl – Most nem adtak fizetést (Frissítve!)

Nem kapták meg fizetésüket a szombathelyi Styl ruhagyár dolgozói – tudtuk meg egy olvasónktól. A szombathelyi önkormányzat a napokban arról tájékoztatott: próbáltak segíteni a cégnek, 50 millió forinttal februárban, nem fogadták el.

Bakos Ágnes

A magyar állam 2018 februárjában további pénzügyi segítséget kívánt nyújtani a Stylnek Fotó: Unger Tamás

„Tisztelt szerkesztőség. Eljött a rég nem várt pillanat a Styl Fashion Kft. dolgozói számára: fizetésképtelenné vált a cég. A cég több száz dolgozója nem kapott fizetést.” – Ezt írta egy olvasónk szombaton.

Két nappal korábban a szombathelyi önkormányzat úgy tájékoztatott: nem kellett a Stylnek az 50 millió forintos tagi kölcsön, amit februárban adott volna kisebbségi tulajdonosként az önkormányzat. „A Styl Fashion Kft. ügyvezetője arról értesített, hogy a cég működésével kapcsolatban nehézségek várhatóak” – ezt írta közleményben a szombathelyi önkormányzat. A közlemény emlékeztet, hogy a magyar állam 2015 áprilisában 1 milliárd 475 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a Stylnek, míg az önkormányzat kisebbségi, 25 százalékos tulajdonosként 2017 februárjában 120 millió forint, 2017 novemberében 30 millió forint tagi kölcsönt nyújtott a társaságnak.

Aztán jött volna az újabb segítség: a társaság ügyvezetése által közölt pénzügyi helyzetre való tekintettel, azért, hogy a cég működőképes maradjon, a múlt hónapban az állam újabb segítséget akart adni a vállalatnak, valamint a szombathelyi önkormányzata 50 millió forint tagi kölcsön biztosításáról döntött. Nem kellett a pénz: az önkormányzat részéről aláírt szerződést elküldték a vállalatnak, de a tulajdonostársak visszautasították a segítséget, a szerződést az ügyvezető nem írta alá. „A tulajdonostársak együttműködésének hiánya megakadályozta a segítségnyújtást önkormányzata részéről”.

Az online céginformációs adatok szerint 2016-ban nettó 2,2 milliárd forint árbevétele volt a Styl Fashion Kft.-nek. A gyár létszámadatai 2018. február 5-én frissültek, akkor 415 fő foglalkoztatását jelölték.

A kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya állásportálján a kiemelt hirdetések között szerepel Styl-es munkalehetőség: varrónőt, betanított varrót, és vasaló munkakörbe is keresnek munkavállalót az online ajánlat szerint.

Frissítés:

Az MSZP a rendkívüli közgyűléstől vár megoldást

Szombathely A Styl Fashion Kft. ügyében tartott sajtótájékoztatót szombat délelőtt az MSZP szombathelyi irodájában dr. Nemény András országgyűlési képviselőjelölt, frakcióvezető és dr. Ipkovich György önkormányzati képviselő.

A frakcióvezető elmondta: sürgetővé vált tartozások miatt a cég több mint négyszáz dolgozója nem kaphatja meg a fizetését, amire a szombathelyi önkormányzat által felajánlott 50 millió forint tagi kölcsön sem jelent megoldást. Március 14. az utolsó időpont a segítésre ahhoz, hogy a dolgozók még a hosszú hétvége előtt megkapják a bérüket. Ezért az MSZP kívánatosnak tartja, hogy a szerdai rendkívüli közgyűlés napirendjére vegyék fel az ügyet, és a tervezett (és visszautasított) 50 millió helyett szavazzanak meg 150 millió forintos összeget, s egyúttal döntsenek a cég reorganizációs programjának támogatása mellett. Az egyszeri támogatás ugyanis – hangsúlyozta Nemény András – a hosszú távú tervek megvalósulása nélkül megint csak átmeneti megoldást jelent a cég számára.

Dr. Ipkovich György hozzátette: szükség lenne arra is, hogy a 25 százalékos tulajdont birtokló városi önkormányzat nagyobb megrendelések esetén legalább ajánlattételi helyzetbe hozza a patinás szombathelyi céget. Arra is felhívta a figyelmet: a Styl fennmaradása nem csak a több mint 400 itt dolgozó, többségében idősebb nő számára fontos. Az üzem neve jól cseng a hazai ruhaiparban, ráadásul esetleges megszűnése mind a városnak, mind az államnak jelentős anyagi veszteséget okozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában