Ausztriában is lehet szavazni

2018.03.08. 07:30

Összegyűjtöttük, mi a teendője április 8-án

Az is szavazhat április 8-án, aki éppen külföldön tartózkodik, ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy a hónap végéig kérelmezi a felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Budai Dávid

A külképviseleti szavazás előtt a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát a szavazóhelyiségben, ezt megteheti érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, magyar útlevéllel vagy magyar vezetői engedéllyel, lakcímkártya nem kell Fotó: Shutterstock

Éppen egy hónap múlva lesznek az országgyűlési választások, ezért összegyűjtöttük, hogy mi a teendője annak, aki a választás napján, április 8-án is Ausztriában tartózkodik, de szavazni szeretne. Azok a választópolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de a választás napján külföldön tartózkodnak és ott is szeretnének szavazni, kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleti névjegyzékbe vételt a választás kitűzése után, legkésőbb március 31-én 16 óráig lehet kérni a választópolgár magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható papíralapon (személyesen vagy levélben), online a Nemzeti Választási Iroda honlapján, vagy ügyfélkapus regisztrációval a magyarorszag.hu honlapról is.

Amennyiben a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár módosítani szeretné a külföldi szavazás helyét vagy töröltetni szeretné magát a névjegyzékből, mert belföldön szeretne szavazni, azt legkésőbb március 31-én 16 óráig teheti meg. A külképviseleti névjegyzékbe vétel elutasítása esetén a helyi választási irodához legkésőbb az értesítés kézhezvételét (elektronikus úton vagy telefaxon közölt értesítés esetén az értesítés megküldését) követő harmadik napon, de legkésőbb április 6-án 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani.

A külképviseleti szavazás előtt a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát a szavazóhelyiségben, ezt megteheti érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, magyar útlevéllel vagy magyar vezetői engedéllyel, lakcímkártya nem kell Fotó: Shutterstock

 

Jó tudni, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön szavazó választópolgárok levélben nem, kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak. Ausztriában a szavazásra kijelölt külképviselet: 1010 Wien, Bankgasse 6. Jelenleg 526 választópolgár szerepel a névjegyzékben. Itt – ahogyan Magyarországon – 6 és 19 óra között voksolhatnak a választópolgárok. Mivel a külképviselet akadálymentes, a szavazóhelyiség kerekesszékkel is könnyen megközelíthető. A külképviseleti szavazás előtt a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát a szavazóhelyiségben, ezt pedig megteheti érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, magyar útlevéllel vagy magyar vezetői engedéllyel. A lakcímkártya bemutatása külképviseleten történő szavazás estén – a belföldi szavazással ellentétben – nem feltétele a szavazásnak. A külképviseleten történő szavazás során a szavazólapokat kötelező borítékba helyezni és a borítékot lezárni, ennek elmulasztása esetén a szavazat érvénytelen lesz. Mozgóurnás szavazás a külképviseleti szavazás esetén nem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában