KÖRKÉP

2018.04.01. 08:00

Böllérverseny a Csömötei hegyen, alapkőletétel – Ez történt a héten

Böllérverseny a hegyen, alapkőletétel Sárváron, víztározó építése Dozmat határában és húsvétvárás. Ez volt a hét.

Kovács Ági

Stumpfel Bence, Vargáné Geröly Mónika és Stumpfel Ádám a perenyei csapatot erősítették, itt éppen a toros káposztát fűszerezték Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

 

Böllérverseny : Stumpfel Bence, Vargáné Geröly Mónika és Stumpfel Ádám a perenyei csapatot erősítették, itt éppen a toros káposztát fűszerezték Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Böllérverseny extrákkal

Aki kilátogatott a múlt szombaton a Csömötei szőlőhegyre, annak páratlan élményben lehetett része. Az ötödik pincés-kemencés böllérverseny eredetileg március 3-án lett volna, de az időjárás közbeszólt, így a szervezők három héttel eltolták az eseményt. A döntésnek ugyan két csapat áldozatul esett – ők nem tudták vállalni az új időpontban a megmérettetést -, de 14 csapat így is elindult. Reggel fél hétkor a tájháznál levágták a 14 disznót. Minden csapat maga intézte a vágást és a bontást is. Nemcsak gázperzselővel, de a közönség kedvéért hagyományos módon, szalmával is pörzsölték a disznókat. Míg az asszonyok és lányok rózsaszín malacfülekben sürgölődtek, a rotyogó kondérok mellett beszélgettünk Horváth Tiborral, a kőszegszerdahelyi csapat böllérével.

Tibornak szakmája a böllérkedés, ha a most hétéves fia, Bendegúz is beletanul, akkor ő lesz a negyedik generáció a családban, aki le tud majd vezényelni egy disznó-ölést. Közben a húsvétra is figyeltek a szervezők. Nagy-anyáink virágvasárnap már festették a tojásokat – mesélte a sátorban Tamásné Geröly Mária, aki a tojásírás tudományát az édesanyjától tanulta. Most az érdeklődők maguk is belemárthatták az írókát a méhviaszba, és aprólékos technikával gyöngyösfalui mintákat rajzolhattak a tojásokra.

Víztározó épül

Hétfőn letették a többfunkciós dozmati víztározó alapkövét. A lukácsházi után ez a második védmű, amely óvja a környéket és a közeli várost az ár- és belvizektől. Szombathelyen és térségében villámárvizek voltak a közelmúltban, lokálisan intenzív csapadékot érzékeltünk. Régóta szükséges volt a gátrendszer kiépítése, és fontos az a fajta megelőző vízgazdálkodás, ami a lukácsházi és a leendő dozmati tározó összehangolt működtetésével valósítható meg. Ezzel teljessé válik a környező települések árvízvédelme.

A dozmati víztározó megépítésével a térség nagy lépést tesz előre. A 44 hektárból az állandó vízborítottságú 7 hektár lehetővé teszi azt, hogy egy új vizes élőhely alakuljon ki.

Dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár, Kondora István, Sárvár polgármestere, Peresztegi Imre, a kivitelező cég ügyvezetője és Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője az ünnepélyes alapkőletételen az időkapszulával Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Ismét egy bátor lépést tett Sárvár – így fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő a sport- és kulturális központ alapkőletételén. Másfél év múlva kész lesz a 2,06 milliárd forintos állami támogatással épülő komplexum. Készül Sárvár 21. századi fedett közösségi tere, kiegészíti a napokban avatott Hild parkot – méltatta a beruházást a héten megtartott alapkőletételen a térség országgyűlési képviselője. Szerinte a sport- és kulturális központ beruházása is jelképezi, hogy a kormány Sárvár mellett áll: várossá avatása 50. évfordulóján is. Számos folyamatban lévő és már megvalósult fejlesztést sorolt, összegezte, hogy több mint 11 milliárd forint értékben folytak, folynak munkák 2014 óta a városban. Megvalósuló álomnak nevezte a létesítményt Kondora István polgármester.

A város polgárai, a sportszervezetek képviselői álmot szőttek, az álom kibővült, hiszen nemcsak sport-, hanem kulturális központ is lesz – mondta. Türelmet is kért: a környéken élőktől és az erre járóktól, hiszen kellemetlenségekkel járnak majd az építési munkák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában