autizmus

2018.04.01. 08:00

Ezért ragyog majd kéken Szombathely

Az autizmus spektrumzavar, a kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van, egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.

Kovács Ágnes

Tavalyi menet kék lufikkal Fotó: VN archív

Bár az eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják. Hétfőn, április 2-án, ismét kék fényben fog majd ragyogni a város feletti dombon magasodó emlékmű. Aznap lesz ugyanis az autizmus világnapja, s ennek tiszteletére, erre figyelmeztetve lesz kék megvilágítás.

Tavalyi menet kék lufikkal Fotó: VN archív

Az autizmus világnapjához kapcsolódva természetesen más rendezvények is lesznek a városban. Április 6-án, délután fél négytől az autizmusellátás felnőtt és gyermek intézményei mutatkoznak be az Aranyhíd EGYMI-ben. Fél ötkor innen indul majd sok kék színű lufival a séta a Fő térre, ahol öt órakor a Mágikus Mintha, a Weöres Sándor Színház színészeiből alakult zenekar lép fel. Hat órakor az Agora-Savaria Filmszínházban folytatódik a program rajzkiállítással, a rajzpályázat eredményhirdetésével. Ezt követi a Remenyik Kortárs Táncműhely fellépése, majd a Ló az erkélyen című film vetítése. A programok április 8-án folytatódnak a Csónakázó tónál, ahol tizenegy órától Kék futásra várják az érdeklődőket. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy tartsanak velük, és viseljenek valami kéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában