új kerítés

2018.04.14. 08:00

Az őzek már nem sokáig pusztítanak a Jáki úti temetőben

A Jáki úti temetőben a sírokra tett virágokat megdézsmáló őzikék ellen eddig nem sikerült védekezni. A jövő héten viszont elkezdik egy új kerítés építését, amely távol tartja majd a síroktól a pákosztos vadat.

Tersztyánszky Krisztina

A látogatók gyakran csak a csonkokat találják a szép virágok helyén Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Zokogva keresett meg minket

Zokogva jött be szerkesztőségünkbe a közelmúltban megözvegyült idős néni. Kiss Györgynének még ott voltak a szatyrában a barbár módon megcsonkított rózsaszálak. Elmondta: kis nyugdíjából a falatot önmagától is megvonva vesz a férje sírjára rendszeresen friss virágot. Azért telt be nála a pohár, mert most, hogy kitavaszodott, már nap mint nap tűnik el a sírra helyezett, drága csokrokról a színes virágpárta. Másoktól is hallottunk hasonló panaszt. Többen az árvácskák közé leszúrt tüskés rózsaágakkal, mások a csokrok köré helyezett magas mécsesekkel próbáltak védekezni, kevés sikerrel.

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője mutatja a kifeszített zsineget: ezen a nyomvonalon építik meg a vadbiztos kerítést, amely elválasztja majd az erdős részben tanyázó őzeket a síroktól Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A megoldást megtalálni nehéz

Vajon mit lehetne tenni a kártétel megelőzésére? – közvetítettük olvasóink kérdését Iszak Rajmundnak, a területileg illetékes Jáki-Sorok Vadásztársaság szakmai irányítójának. Megtudtuk, hogy a temetőkerítésen belüli fás rész a magas cserjékkel kitűnő élőhely azon őzek és utódaik számára, amelyek egyszer bejutottak a kerítés valamelyik résén. A vadász 2011-ben kapott utoljára engedélyt, hogy kilője a vadat, az állatvédők akkor is tiltakoztak. Azóta már végképp nem ad engedélyt a hatóság az új lakóutca közelében a lövöldözésre. A hálós befogáshoz legalább 20-25 fős apparátus és speciális háló kellene, de utódnevelés és vemhesség idején ez is tilos. Ha takarmányt raknának ki a vadnak, az akkor is inkább a friss virágokat választaná, és az éjszakai őrzés se lehetne alternatíva, hiszen ezek az állatok már megszokták az ember jelenlétét.

A látogatók gyakran csak a csonkokat találják a szép virágok helyén Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Kiskós Ferenccel, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetőjével kerestük fel a helyszínt. Megmutatta: a sírokhoz közelebb eső erdősávot a télen már megtisztították az aljnövényzettől, ez a rész jól átlátható. Ha majd terjeszkedik a temető, ezeket a fákat kivágják. A bozótos tartalék területrészt pedig erősített vadhálóval kerítik le. A nyomvonalat már kijelölték, a kivitelezés a jövő héten kezdődik. A társaság üzleti terve tartalmazta ezt a beruházást, de a panaszokra való tekintettel előbbre hozták.

- Másfél millió forintot költünk a mintegy hétszáz méteres szakasz megépítésére – hangsúlyozta az ügyvezető. – Már csak egy kis türelmet kérek a hozzátartozóktól, és megszűnik a problémájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában